Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: Πώς να γράψετε μία σωστή έκθεση

Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: Πώς να γράψετε μία σωστή έκθεση

Η έκθεση ως σχολικό μάθημα και η συγγραφή ενός δοκιμίου μετέπειτα στην ενήλικη ζωή, έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική μετάδοση των ιδεών του προσώπου που το γράφει στον αναγνώστη. Οι μαθητές θα πρέπει να δοκιμάσουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να βρουν εκείνη που τους ταιριάζει. Τα ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στο πιο δύσκολο κομμάτι της έκθεσης, αυτό της έκφρασης του λόγου. Με την εξάσκηση, η γραφή θα γίνει αισθητά πιο εύκολη και ευχάριστη.

Για να γράψουμε όμως μία σωστή έκθεση πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες ώστε από το κείμενό μας να βγαίνει νόημα και να υπάρχει συνοχή. Πιο απλά, να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.

Πώς να γράψετε μία σωστή έκθεση

Το πρώτο βήμα είναι η καλή επεξεργασία του θέματος της έκθεσης, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να βγείτε εκτός θέματος ενώ στη συνέχεια καλό θα ήταν να κάνετε ένα σχεδιάγραμμα ανάλογα με το είδος του κειμένου που σας ζητείται (π.χ. άρθρο, εισήγηση).

Πρόλογος

Ο πρόλογος είναι πολύ σημαντικός καθώς "καλωσορίζει" τον αναγνώστη στο θέμα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα στοιχεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να γράψετε έναν σωστό πρόλογο:

Ιστορική αναδρομή

Καταγραφή γενικού σκοπού

Γενική περιγραφή θέματος

Διατύπωση ενός προβληματισμού

Διατύπωση ενός ερωτήματος σχετικά με το κυρίως θέμα που θα ακολουθήσει

Κάποιο γνωμικό

Κυρίως θέμα

Στο κυρίως θέμα καλείστε να αναπτύξετε την "ιστορία" που θέλετε να πείτε. Αποτελείται συνήθως από 3 παραγράφους, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό. Στην ενότητα του κυρίως θέματος θα πρέπει να προβείτε σε μία ιεράρχηση των σκέψεών σας, ενώ κάθε παράγραφος καλό είναι να έχει αρχή, μέση και τέλος σαν μια μίνι έκθεση. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα ενιαίο και ομοιόμορφο ύφος γραφής.

Επίλογος

Ουσιαστικά ο επίλογος αποτελείται από τα συμπεράσματα της έκθεσής σας, χωρίς την προσθήκη νέων πληροφοριών. Ο επίλογος έχει μεγάλη βαρύτητα σε μία έκθεση και δεν πρέπει να γράφεται βιαστικά καθώς μπορεί να απογειώσει ή να υποβαθμίσει ολόκληρη την έκθεση. Οι παρακάτω τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γράψετε τον τέλειο επίλογο.

Καταγραφή ενός συμπεράσματος

Επίκληση στην αυθεντία

Μία ευχή

Αναφορά σε κάποιο δίδαγμα

Εισαγωγή ενός διλήμματος

Καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων