Σχολικά Ποιες είναι οι βασικές χρονολογικές περίοδοι της ιστορίας;

Ποιες είναι οι βασικές χρονολογικές περίοδοι της ιστορίας;

Ξεχνάτε ποιες είναι οι βασικές χρονολογικές περίοδοι της ιστορίας; Δημιουργώντας ένα χρονοδιάγραμμα θα μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας από εποχή σε εποχή σε μια συνοπτική περίληψη που μένει στη μνήμη και συμβάλει στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας.

Συνοπτικά, αυτές είναι οι βασικές χρονικές περίοδοι της ιστορίας

Προϊστορία

2.5 εκ. χρόνια πριν - 10000 π.Χ.: Η προϊστορία είναι η περίοδος μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων και της εφεύρεσης των συστημάτων γραφής. Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν την εξέλιξη των ανθρώπων, τη χρήση λίθινων εργαλείων και τις πρώιμες μορφές γραφής σε αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα.

Η προϊστορία περιλαμβάνει τη Λίθινη Εποχή, την εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρινα εργαλεία.

Αρχαιότητα

6000 π.Χ. - 476 μ.Χ.: Η αρχαία ιστορία είναι η χρονική περίοδος στην ιστορία μεταξύ της δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού και της πτώσης των αρχαίων αυτοκρατοριών.

Η Εποχή του Χαλκού ξεκινά εδώ, γύρω στο 3000 π.Χ. και σηματοδοτεί τη μετάβαση των ανθρώπων από τη χρήση πέτρινων εργαλείων στον μπρούτζο.

Στην αρχαία ιστορία εμπίπτει επίσης η Εποχή του Σιδήρου, που αρχίζει το 1200 π.Χ. και τελειώνει το 600 π.Χ. Ως εκ τούτου, η Κλασική Εποχή περιλαμβάνεται επίσης σε αυτήν την περίοδο της ιστορίας, ξεκινώντας γύρω στο 1000 π.Χ. με την εμφάνιση των σιδερένιων εργαλείων. Η Κλασική περίοδος αναφέρεται κυρίως στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Μεσαιωνική περίοδος

476 - 1492 μ.Χ.: Γνωστή και ως Μεσαίωνας, αυτή η χρονική περίοδος στην ιστορία ανάμεσα στην πτώση των αρχαίων πολιτισμών και στην αρχή της Αναγέννησης σηματοδότησε το τέλος μιας συγκεντρωτικής ευρωπαϊκής εξουσίας, την ανάπτυξη των παγκόσμιων θρησκειών και το σχηματισμό νέων βασιλείων.

Η Αναγέννηση

14ος αιώνας - 17ος αιώνας: Εντάσσοντας την Πρώιμη Σύγχρονη Περίοδο της ιστορίας, η Αναγέννηση ήταν η χρονική περίοδος της ιστορίας που είδε αυξημένες ευρωπαϊκές εξερευνήσεις, την εφεύρεση του τυπογραφείου και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Σημαντικές οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, με στρατιωτική επέκταση να εμφανίζεται παράλληλα με αυξανόμενες συγκρούσεις μεταξύ των εθνών.

Ύστερη Σύγχρονη Περίοδος

1750 - 1945: Γνωστή και ως εποχή της επανάστασης, η ύστερη σύγχρονη περίοδος στην ιστορία είναι εκείνη μεταξύ της Βιομηχανικής Επανάστασης και του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύγχρονη Ιστορία

1945 - σήμερα: Σύγχρονη ιστορία θεωρείται η περίοδος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία ξεκινήστε σήμερα μαθήματα ιστορίας στην πλατφόρμα του instateacher.