Σχολικά Πώς να μάθετε αρχαία ελληνικά εύκολα και γρήγορα

Πώς να μάθετε αρχαία ελληνικά εύκολα και γρήγορα

Υπάρχει τρόπος να μάθετε αρχαία ελληνικά εύκολα και γρήγορα; Παρόλο που η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών δεν μπορεί να επιταχυνθεί με κάποια "μαγική" μέθοδο, οι παρακάτω συμβουλές ωστόσο, θα σας βοηθήσουν σημαντικά.

Αναλογιστείτε ότι τα αρχαία ελληνικά ήταν κάποτε μία ζωντανή γλώσσα.

Αναλογιστείτε ότι αν και νεκρή, η γλώσσα αυτή ήταν κάποτε τόσο ζωντανή όσο η δική μας σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή. Όταν μαθαίνετε μία γραπτή ή αρχαία γλώσσα, είναι σύνηθες η διδασκαλία να καταλήγει απλώς μια κουραστική επανάληψη κανόνων γραμματικής.

Ξεχνάτε ότι κάποτε ζούσαν άνθρωποι που τη μιλούσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μιλάτε τα νέα ελληνικά σήμερα. Τα αρχαία ήταν μια πραγματική γλώσσα, γεμάτη λέξεις και φράσεις αργκό. Οι άνθρωποι ερωτευόντουσαν, τραγουδούσαν και αστειευόντουσαν σε αυτή τη γλώσσα. Επίσης τα αρχαία Ελληνικά είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ικανότητες.

Το είδος του υλικού που διδάσκεται στα σχολεία, δεν αντικατοπτρίζει τόσο την καθημερινή ομιλία όπως ένα νομικό ή επίσημο έγγραφο σήμερα δεν μοιάζει με τον τρόπο που μιλάμε στην καθημερινότητα μας. Αν όμως διαβάσετε ένα ανεπίσημο κείμενο (ακόμα και αν είναι 2000 ετών), θα διαπιστώσετε ότι η ανθρώπινη πλευρά και η προσωπικότητα του συγγραφέα ζωντανεύει μέσα από το κείμενο. Σκεφτείτε ότι αυτό που διαβάζετε γράφτηκε από ένα πραγματικό άτομο με αίσθηση του χιούμορ και συναισθήματα.

Δοκιμάσετε να κατανοήσετε αυτό το γεγονός ενώ διαβάζετε αρχαία ελληνικά αποσπάσματα και προσπαθήστε να σκιαγραφήσετε τον συγγραφέα και τα συναισθήματα που θέλησε να εκφράσει στο κείμενο. Έχοντας αυτά στο μυαλό σας, θα σας φανεί ευκολότερο (και πολύ πιο ευχάριστο) το να μάθετε αρχαία ελληνικά.

Δώστε επίσης βάση στα παρακάτω σημεία κλειδιά:

Ρήματα: περιγράφουν τι συμβαίνει.

Ουσιαστικά: ποια είναι τα πράγματα και πώς ταιριάζουν στο τι συμβαίνει.

Συζεύξεις: συνδέουν λέξεις και προτάσεις.

Χρόνοι ρημάτων: μάθετε τους χρόνους των ρημάτων που περιγράφουν το παρελθόν.

Επιρρήματα: άκλιτες λέξεις που προσδιορίζουν κυρίως τα ρήματα και φανερώνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, βεβαίωση ή άρνηση κτλ.

Τονισμός: η αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν μελωδική. Κάθε λεπτομέρεια στον ήχο και την προφορά είχε σημασία.

Η κατανόηση αυτής της βάσης των αρχαίων ελληνικών, θα σας βοηθήσει εξαιρετικά στο μάθημα και θα σας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε περισσότερα για τον αρχαίο κόσμο των Ελλήνων!