Ξένες γλώσσες 5 tips για να βελτιώσετε την προφορά σας στα αγγλικά

5 tips για να βελτιώσετε την προφορά σας στα αγγλικά

Η τέλεια προφορά στα αγγλικά δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους. Κάποιοι είναι φυσικοί μιμητές. Αυτό σημαίνει ότι τους είναι εύκολο να αναπαράγουν τους ίδιους ήχους και στιλ ομιλίας με όποιον ακούνε να μιλάει. Η καλή προφορά εξαρτάται επίσης από το πόσο παρόμοια είναι η μητρική σας γλώσσα με τα Αγγλικά. Εάν η μητρική σας γλώσσα είναι πολύ διαφορετική, τότε θα δυσκολευτείτε να αναπτύξετε ακόμη και τους μικρούς μυς που χρειάζονται για τη σωστή φωνητική. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, είναι πιθανό να έχουν καλύτερη προφορά στις αγγλικές λέξεις από τους Ινδούς ή τους Κινέζους.

Σύμφωνα με τους καθηγητές αγγλικών του instateacher, για να βελτιώσετε την προφορά σας στα Αγγλικά, ο καλύτερος τρόπος είναι η συνομιλία με έναν εγγενή ομιλητή αγγλικών. Η προφορά σας θα βελτιωθεί ακόμα και χωρίς να το καταλάβετε αφού όλοι συνηθίζουμε να υιοθετούμε τα μοτίβα ομιλίας ενός φίλου μας ή την αργκό που χρησιμοποιεί. Ένας αγγλόφωνος φίλος μπορεί να εντοπίσει ποιες λέξεις προφέρετε διαφορετικά και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε λάθη που δεν μπορείτε να ακούσετε μόνοι σας.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος τέτοιος φίλος τότε μπορείτε να κανονίσετε μερικά online μαθήματα με έναν native δάσκαλο αγγλικών που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην σωστή ομιλία και προφορά σας. 

Παράλληλα μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε:

Μερικούς γλωσσοδέτες.

Εξασκήστε τους μυς του στόματος και της γλώσσας με τα λεγόμενα "tongue twisters". Aνόητες φράσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προφερθούν με την πρώτη προσπάθεια. Στο YouTube θα βρείτε πολλά βίντεο με αγγλικούς γλωσσοδέτες για εξάσκηση.

Να μάθετε τη σωστή προφορά νέων λέξεων με τη βοήθεια ενός online λεξικού.

Όταν συναντάτε μια λέξη που δεν έχετε ιδέα πως προφέρετε, μην προσπαθείτε να μαντέψετε. Είναι προτιμότερο να μάθετε τη σωστή προφορά από την αρχή παρά να διορθώσετε μια κακή συνήθεια αργότερα. Αναζητήστε τις σωστές προφορές των λέξεων δωρεάν σε έναν ιστότοπο όπως το wordreference.com που σας δίνει την επιλογή να ακούσετε και τη βρετανική και την αμερικάνικη προφορά.

Να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας.

Επιλέξτε μερικές λέξεις με τις οποίες δυσκολεύεστε συνήθως και ακούστε την προφορά τους αρκετές φορές. Στη συνέχεια καταγράψτε τον εαυτό σας να τις προφέρει. Μόλις εντοπίσετε τα λάθη που κάνετε θα είναι πολύ πιο εύκολο να τα θυμάστε και να τα διορθώνετε κάθε φορά που θα μιλάτε αγγλικά στη συνέχεια. Σύμφωνα με έρευνες, χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να εκτελούμε αυτόματα μια νέα συνήθεια. Σίγουρα αξίζει τον κόπο για να αποκτήσετε άψογη προφορά στα αγγλικά!