Πανεπιστημιακά Πτυχιακές εργασίες: 4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες

Πτυχιακές εργασίες: 4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες

Οι πτυχιακές εργασίες αποτελούν τις πιο δύσκολες και κρίσιμες εργασίες για κάθε φοιτητή διότι κανένας δεν είναι σίγουρος τι να περιμένει ξεκινώντας. Οι παρακάτω στρατηγικές και συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τη διαδικασία, θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις πιο συχνές δυσκολίες και να καταφέρετε να εκπονήσετε μια επιτυχημένη εργασία.

1. Χωρίστε την πτυχιακή εργασία σας σε πολλούς μικρούς στόχους

Ακούγεται απλό αλλά είναι μακράν η πιο πολύτιμη συμβουλή. Αρχικά χωρίστε την εργασία σας σε 3 ή 4 μεγάλα τμήματα (ανάλογα την εργασία). Κάθε φορά που καταπιάνεστε με ένα τμήμα αφιερώστε λίγα λεπτά για να το χωρίσετε σε πολλά μικρά tasks θέτοντας αντίστοιχους χρονικούς στόχους. Χωρίζοντας τα σημαντικά μέρη της εργασίας σε μικρότερα σας επιτρέπει να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και να μένετε συγκεντρωμένοι. 

2. Γράψτε ότι σας έρχεται στο μυαλό και επιμεληθείτε το αργότερα

Εάν έχετε ξαφνικά μια καλή σκέψη, γράψτε τη πρόχειρα με επισήμανση και αναπτύξτε την κάποια άλλη στιγμή που θα έχετε την πνευματική διαύγεια ή το χρόνο να την εντάξετε σωστά στην πτυχιακή σας. Συχνά όλοι μας ενώ έχουμε ιδέες και λέξεις στο μυαλό μας δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να τις γράψουμε ή δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς πρέπει να ακολουθήσει μετά. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να κολλήσει καθώς η σκέψη μας περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τα ίδια θέματα δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης των πληροφοριών και να παραλύσει από τις ατελείωτες δυνατότητες.

3. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει κρίση αυτοπεποίθησης, προσπαθήστε να αναδιαμορφώσετε τη σκέψη σας. Αντί να σκεφτείτε για παράδειγμα "γιατί δεν μπορώ να εστιάσω σε αυτό;", αναρωτηθείτε "ποιοι παράγοντες με κάνουν να χάνω την συγκέντρωση μου και πώς μπορώ να τους περιορίσω ή να μετριάσω τις επιπτώσεις τους;".

4. Ο έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός

Μην αφήνετε τον έλεγχο για το τέλος γιατί συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι να ξεμείνετε από χρόνο και να μην προλαβαίνετε να κάνετε ενδελεχή έλεγχο, με αποτέλεσμα να σας ξεφύγουν λάθη και ανακρίβειες. Τις ημέρες που ο εγκέφαλός σας είναι πολύ κουρασμένος για να κάνει παραγωγική εργασία, ελέγξτε αποσπάσματα, βιβλιογραφία κ.λπ., ώστε να μην χρειαστεί να τα κάνετε τελευταία στιγμή.