Πανεπιστημιακά Πανεπιστημιακά μαθήματα: πώς να διαβάζετε πιο αποτελεσματικά

Πανεπιστημιακά μαθήματα: πώς να διαβάζετε πιο αποτελεσματικά

Πολλοί φοιτητές συνειδητοποιούν ότι ο τρόπος που διάβαζαν στο Λύκειο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς το πανεπιστήμιο διαφέρει από το σχολείο. Οι καθηγητές ασχολούνται λιγότερο, η ύλη των μαθημάτων είναι μεγαλύτερη, το διάβασμα είναι πιο έντονο και τα μαθήματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε αρκετά ικανοί να ανταπεξέλθετε αλλά απλώς ότι πρέπει να εφαρμόσετε πιο αποτελεσματικές μεθόδους μελέτης.

Υιοθετώντας νέες μεθόδους μελέτης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε βάθος το υλικό μαθημάτων. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

Η απλή ανάγνωση και η επανάληψη κειμένων ή σημειώσεων δεν ωφελεί στα πανεπιστημιακά μαθήματα. H ανάγνωση δεν είναι μελέτη και διαβάζοντας διαρκώς το ίδιο πράγμα οδηγεί σε γρήγορη λήθη. Το ουσιαστικό διάβασμα είναι να μπείτε στη διαδικασία σχηματισμού νοήματος δημιουργώντας συνδέσεις με τις διαλέξεις και παραδείγματα.

Για μη τεχνικά μαθήματα (π.χ. Φιλοσοφία, Ιστορία, Ψυχολογία), βρείτε τις μεγάλες ιδέες, ώστε να μπορείτε να τις εξηγήσετε, να τις αντιπαραβάλετε και να τις επαναξιολογήσετε. Για τα τεχνικά μαθήματα, επεξεργαστείτε τα προβλήματα και προσπαθήστε να εξηγήσετε τα βήματα και γιατί λειτουργούν.

Μελετήστε σαν να προσπαθείτε να εντοπίσετε το ερώτημα που τίθεται από τον καθηγητή/συγγραφέα; Ποια είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται; Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσουν να μελετήσετε σωστά τα μαθήματά σας. Όταν μελετάτε για τις εξετάσεις οργανώστε πρώτα το υλικό σας και μετά ξεκινήστε την αναθεώρησή σας ανά θέμα. Για παράδειγμα, συγκεντρώστε όλα τα υλικά για ένα θέμα (π.χ. σημειώσεις PowerPoint, σημειώσεις βιβλίων, άρθρα, εργασίες κ.λπ.) και τοποθετήστε τα μαζί ώστε να μπορείτε να μελετάτε οργανωμένα.

Στα τεχνικά μαθήματα, είναι συνήθως πιο σημαντικό να επεξεργάζεστε προβλήματα από το να διαβάζετε τις θεωρίες. Στην τάξη, καταγράψτε λεπτομερώς τα προβλήματα που επέδειξε ο καθηγητής. Σημειώστε κάθε βήμα και κάντε ερωτήσεις εάν είστε μπερδεμένοι. Καταγράψτε την ερώτηση και την απάντηση (ακόμα και αν χάσετε τα βήματα).

Μία από τις καλύτερες μεθόδους μελέτης είναι να προσπαθήσετε να εξηγήσετε την ύλη που διαβάσατε με δικά σας λόγια, σαν να είστε ο δάσκαλος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε μια ομάδα μελέτης, με έναν φίλο σας ή μόνοι σας. Λέγοντας το μάθημα φωναχτά, θα σας βοηθήσει να επισημάνετε πού είστε μπερδεμένοι και χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και αυτό θα σας βοηθήσει να απομνημονεύσετε τις πληροφορίες. Καθώς εξηγείτε το μάθημα, χρησιμοποιήστε παραδείγματα και κάντε συνδέσεις μεταξύ των εννοιών (όπως ακριβώς κάνει ένας καθηγητής). Ξεκινήστε να το κάνετε αυτό με τις σημειώσεις στα χέρια σας. Στην αρχή θα χρειαστεί να βασιστείτε στις σημειώσεις σας αλλά στην πορεία θα μπορείτε να "διδάξετε" χωρίς να κοιτάτε.