Μουσική Πώς να μάθω να τραγουδάω μόνος μου

Πώς να μάθω να τραγουδάω μόνος μου

Eνώ τα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη φωνή σας και να μάθετε να τραγουδάτε σωστά, η  λίστα των θρυλικών αυτοδίδακτων τραγουδιστών -Λούις Άρμστρονγκ, Τζάνις Τζόπλιν, Πρινς, Ντέιβιντ Μπάουι, Μπιτλς κ.α- θα πρέπει να σας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πώς να μάθω να τραγουδάω; Είναι εφικτό ή πρέπει να έχω ταλέντο; Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ταλέντο και χάρισμα στη φωνή, όλοι οι δάσκαλοι φωνητικής υπόσχονται ότι όποιος πραγματικά θέλει να μάθει να τραγουδάει μπορεί να το κάνει!

Δείτε παρακάτω μερικές τεχνικές τραγουδιού και ασκήσεις για αρχάριους που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι για να μάθετε να τραγουδάτε.

Μάθετε να έχετε σωστή στάση

Η σωστή στάση θα σας βοηθήσει να ακούγεστε καλύτερα.

1. Σηκωθείτε και ανοίξτε τα πόδια σας περίπου στο πλάτος των ώμων.

2. Στη συνέχεια, με τα πόδια στο πλάτος των ώμων, προσέξτε που βρίσκονται οι γοφοί σας και φέρτε τους ώμους σας στην ίδια ευθεία με τους γοφούς και τα πόδια σας. Θα πρέπει τα πόδια, οι γοφοί και οι ώμοι σας να είναι όλα σε μια ευθεία γραμμή και να μην σκύβετε.

3. Κρατήστε έξω το στήθος σας και βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός και το πηγούνι σας είναι ίσια. Τώρα, μπροστά στον καθρέφτη, γυρίστε στο πλάι και φροντίστε να είναι και η πλάτη σας ίσια.

Αυτή η απλή διόρθωση στη στάση σας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πώς ακούγεται η φωνή σας.

Μάθετε σωστή αναπνοή

Η σωστή αναπνοή για το τραγούδι ονομάζεται διαφραγματική αναπνοή. Το να τραγουδάτε από το διάφραγμα σημαίνει απλώς να αναπνέετε από το στομάχι σας και όχι από το στήθος σας. Όταν αναπνέετε από το διάφραγμά σας, μπορείτε να πάρετε ολοκληρωμένες και πιο αποτελεσματικές αναπνοές από ό,τι όταν αναπνέετε από το στήθος.

Αναπνεύστε από το διάφραγμα:

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και στρίψτε στο πλάι ώστε να βλέπετε το στήθος και το στομάχι σας. Τοποθετήστε τα χέρια σας γύρω από το κάτω μέρος της κοιλιάς σας και εισπνεύστε έτσι ώστε το στομάχι σας να βγαίνει έξω καθώς εισπνέετε. Εκπνεύστε αργά μέχρι το στομάχι σας να επανέλθει.

Βεβαιωθείτε ότι δεν κινείτε το στήθος ή τους ώμους σας όταν εισπνέετε. Εάν καταφέρετε να κρατάτε όλη την κίνηση απομονωμένη στο στομάχι σας όταν αναπνέετε, θα εκπλαγείτε με το πώς αυτή η αλλαγή στον τρόπο που αναπνέετε μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε πολύ καλύτερα και να μην κόβεται η αναπνοή σας ενώ τραγουδάτε.

Μάθετε vibrato

Το Vibrato είναι ένα από τα πιο σημαντικά φωνητικά εφέ για έναν τραγουδιστή. Σχεδόν κάθε διάσημος τραγουδιστής έχει ένα εντυπωσιακό ή χαρακτηριστικό βιμπράτο.

Τι είναι το vibrato και πώς το πετυχαίνεις;

Το Vibrato είναι η ταλάντωση του ήχου που ακούτε όταν ένας τραγουδιστής κρατά μια νότα. Το vibrato δεν είναι μόνο για επαγγελματίες τραγουδιστές, ακόμα και οι αρχάριοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν το vibrato στη φωνή τους.

Διδάξτε τον εαυτό σας vibrato σε 4 εύκολα βήματα:

1. Φέρτε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας μαζί σαν να δείχνετε και τοποθετήστε τα και τα δύο λίγο πάνω από τον αφαλό σας.

2. Επιλέξτε μια άνετη νότα στο κάτω μέρος του εύρους σας και μετά τραγουδήστε και κρατήστε ένα φωνήεν σε αυτήν τη νότα.

3. Τώρα, τραγουδήστε ξανά τη νότα και ενώ τραγουδάτε, κάντε παλμό στο στομάχι σας με τα δάχτυλά σας.

4. Θα πρέπει να ακούσετε τον τόνο να αρχίζει να πάλλεται καθώς μετακινείτε τα δάχτυλά σας μέσα-έξω.

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να μαθαίνετε vibrato, καλό είναι να καταγράψετε τον εαυτό σας για να μπορείτε να καταλάβετε αν το κάνατε σωστά. Μόλις βρείτε το vibrato, δείτε αν μπορείτε να διατηρήσετε την ίδια αίσθηση κάθε φορά που πρέπει να κρατήσετε μια νότα σε ένα τραγούδι.