Μουσική Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής ή να βρείτε δάσκαλο/δασκάλα φωνητικής για το παιδί σας; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε και τι να περιμένετε από τα μαθήματα φωνητικής.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω τα μαθήματα φωνητικής;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο! Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να αρχίσει να μαθαίνει ένα παιδί ή έφηβος την κατάλληλη τεχνική όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να μην προλάβει να αποκτήσει κακές συνήθειες στο τραγούδι.

Αν ξεκινήσουμε με τη σωστή τεχνική σε νεαρή ηλικία, μπορούμε να αποκτήσουμε γερές βάσεις για να τραγουδάμε σωστά μια ζωή. Σε πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουμε αντιγράφοντας τους τραγουδιστές που ακούμε. Όλοι έχουμε προσπαθήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας να μιμηθούμε τους αγαπημένους μας τραγουδιστές!

Οι φωνητικές χορδές είναι σαν τους μύες, τις εκπαιδεύουμε να έχουν μυϊκή μνήμη. Όπως προπονούμε τους καλύτερους αθλητές σε νεαρή ηλικία, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τους τραγουδιστές. Καθώς η φωνή αναπτύσσεται, μπορούμε να ξεκινήσουμε την "προπόνησή" της.

Τι να περιμένετε από τα ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής;

Τα μαθήματα φωνητικής δεν αφορούν απλώς το τραγούδι. Η φωνητική εξάσκηση εμπλέκει ολόκληρο το σώμα και θα μάθετε για τη σωστή στάση του σώματος, την αναπνοή και τη διαμόρφωση των φωνηέντων. Τα μαθήματα φωνητικής πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Εξατομίκευση του μαθήματος από τον δάσκαλό σας ώστε κάθε μάθημα να ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας φωνητικές ανάγκες.
  • Ασκήσεις και ρεπερτόριο επιλεγμένα ώστε να κατευθύνουν το μάθημα σε αυτό που χρειάζεται η δική σας φωνή.
  • Να εφαρμόζονται οι τεχνικές σε ένα τραγούδι της επιλογής σας.

Οι φωνητικές αλλαγές απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. Ένα ή δύο μαθήματα φωνητικής δεν αρκούν για έναν δάσκαλο να σχηματίσει σωστή εντύπωση για τον τρόπο που τραγουδάτε. Θα πρέπει να αφιερώσετε μερικούς μήνες πριν αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές. Όσο περισσότερο προσέχετε τις προσαρμογές που προτείνει ο δάσκαλός σας, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε αποτελέσματα. Λάβετε υπόψη ότι τυχόν προσαρμογές στην τεχνική σας είναι πιο αποτελεσματικές όταν τις εφαρμόζετε κάθε φορά που τραγουδάτε – στο αυτοκίνητο, στο ντους ή οπουδήποτε!

Πόσο πρέπει να διαρκεί ένα μάθημα φωνητικής και ποια είναι η ιδανική συχνότητα

Ένα μάθημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι ωφέλιμο για την πλειοψηφία των μαθητών. Τα μαθήματα συνήθως χωρίζονται σε συνεδρίες των 30, 45 και 60 λεπτών. Θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε με 30 λεπτά και στη συνέχεια να συζητήσετε με τον δάσκαλο πώς και αν αν χρειάζεστε μεγαλύτερα σε διάρκεια μαθήματα.

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν μεγάλη φωνητική αντοχή, επομένως 30 λεπτά τη φορά είναι ιδανικά μέχρι την ηλικία των 10 ετών.