Πληροφορική Iδιαίτερα μαθήματα Matlab: Σε ποιους τομείς μπορείτε να κάνετε καριέρα μαθαίνοντας τη γλώσσα

Iδιαίτερα μαθήματα Matlab: Σε ποιους τομείς μπορείτε να κάνετε καριέρα μαθαίνοντας τη γλώσσα

Ο προγραμματισμός υπόσχεται μεγάλες ευκαιρίες καριέρας και προσωπικής ανάπτυξης και μία από τις γλώσσες προγραμματισμού με ανοδική πορεία είναι το Matlab. Αυτή η δημοφιλής γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προγραμματιστή, μηχανικό, επιστήμονα και άλλα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Εάν γνωρίζετε Matlab, οι πιθανότητές σας για μία καλή θέση εργασίας αυξάνονται σημαντικά. Πολλοί μαθητές ωστόσο χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα Matlab για να μπορέσουν να κατακτήσουν τη γλώσσα, μια επένδυση που όμως αξίζει αν σας ενδιαφέρει μια λαμπρή καριέρα ως:

Ερευνητικός επιστήμονας

Το Matlab είναι κυρίως μια γλώσσα σχεδιασμένη για επιστημονικούς και μαθηματικούς σκοπούς. Δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να γράψει προγράμματα για να λύσει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων που σχετίζονται με τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες και να το κάνει γρήγορα, καθώς δεν έχει τους περιορισμούς που υπάρχουν στις περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού που έχουν δημιουργηθεί για ανάπτυξη λογισμικού. Εάν βλέπετε το μέλλον σας στην έρευνα, τότε η εκμάθηση του Matlab θα είναι η δεξιότητα που θα σας ξεχωρίσει.

Επιστήμονας δεδομένων

Η επιστήμη των δεδομένων είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η ζήτηση για ειδικούς θα αυξηθεί. Οι επιστήμονες δεδομένων χρησιμοποιούν συχνά το Matlab στην εργασία τους, αν και η ακριβής επιλογή γλώσσας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές της εταιρείας που τους χρησιμοποιεί και τις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Καθώς η ανάλυση δεδομένων αισθητήρων (π.χ. ροές βίντεο) γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση του Matlab σε αυτήν τη σφαίρα και η γνώση του είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα εάν σκέφτεστε να εργαστείτε σε αυτόν τον κλάδο.

Εμπειρογνώμονας μηχανικής μάθησης

Ένα άλλο σχετικά νέο πεδίο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Matlab είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση – δηλαδή η δημιουργία αλγορίθμων που μαθαίνουν αυτόματα πώς να εκτελούν ορισμένες λειτουργίες και να επιλύουν ορισμένα προβλήματα καθώς επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Matlab σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα είναι η ταχύτερη εκτέλεση στην πλειονότητα των στατιστικών υπολογισμών, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό στον τομέα που περιλαμβάνει την επεξεργασία τέτοιου όγκου ακατέργαστων δεδομένων.

Μηχανικός συστημάτων ελέγχου

Οι μηχανικοί συστημάτων ελέγχου σχεδιάζουν και εφαρμόζουν διάφορα δυναμικά συστήματα, συνήθως σε περιβάλλοντα παραγωγής (π.χ. γραμμές παραγωγής). Τα δυναμικά συστήματα, εξ ορισμού, υφίστανται συνεχώς αλλαγές. Η δουλειά ενός μηχανικού συστημάτων ελέγχου είναι να δημιουργεί σταθερές λύσεις που θα παράγουν προβλέψιμα τα απαραίτητα αποτελέσματα. Μετρούν τις αλλαγές μέσα στο σύστημα μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας αισθητήρων και προβαίνουν σε ρυθμίσεις που αυξάνουν την απόδοση και τη σταθερότητα του συστήματος. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ενός μηχανικού συστημάτων ελέγχου περιλαμβάνει την κατασκευή πολύπλοκων μαθηματικών μοντέλων και το Matlab είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Ειδικός υπολογιστικής χρηματοοικονομικής

Η υπολογιστική χρηματοδότηση εφαρμόζει εργαλεία και μεθόδους που βασίζονται σε υπολογιστή για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Μελετά τα δεδομένα και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στα χρηματοοικονομικά αυτές τις μέρες για να βρει συσχετίσεις και να δημιουργήσει εφαρμόσιμα μοντέλα και συστήματα. Η σημασία του Matlab σε αυτόν τον τομέα δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί – επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων μοντέλων με λίγες μόνο γραμμές κώδικα, τη διαχείριση τεράστιων οικονομικών χαρτοφυλακίων, την εκτέλεση δοκιμών και την πραγματοποίηση υπολογισμών ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον προγραμματισμού. Με άλλα λόγια, είναι το ιδανικό εργαλείο για τη δουλειά και σίγουρα θα το χρειαστείτε αν πρόκειται να εργαστείτε σε αυτόν τον κλάδο.