Πληροφορική Ποια είναι η πιο εύκολη γλώσσα προγραμματισμού για αρχάριους;

Ποια είναι η πιο εύκολη γλώσσα προγραμματισμού για αρχάριους;

Αναζητάτε την πιο εύκολη γλώσσα προγραμματισμού για αρχάριους; Δεν είστε οι μόνοι! Υπάρχουν χιλιάδες σαν εσάς σε όλο τον κόσμο που θέλουν να ξεκινήσουν μαθήματα προγραμματισμού και δεν ξέρουν από ποια γλώσσα να αρχίσουν. Επειδή όμως η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και απόλυτη, ας δούμε πρώτα τι είναι αυτό που καθιστά μια γλώσσα προγραμματισμού πιο εύκολη στην εκμάθηση. Με βάση αυτό, θα σας προτείνουμε εκείνες που θεωρούμε ευκολότερες.

Τι καθιστά μια γλώσσα προγραμματισμού εύκολη για αρχάριους;

Εξερευνώντας τις γλώσσες προγραμματισμού είναι δύσκολο να εντοπίσετε ακριβώς τι κάνει μια γλώσσα πιο προσιτή στους αρχάριους. Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε από το πόσο γρήγορα θα αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα της κωδικοποίησης που έχετε κάνει. Γλώσσες όπως η HTML και CSS είναι ιδανικές από αυτή την άποψη, καθώς μπορείτε να δείτε γρήγορα το οπτικό αποτέλεσμα του κώδικα σας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για επίδοξους προγραμματιστές στην επιλογή μιας γλώσσας είναι η σύνταξη. Ακριβώς όπως θα αποφασίζατε εάν θα μάθετε μια ξένη γλώσσα όπως τα Γαλλικά ή τα Ιαπωνικά, το πόσο εύκολα διαβάζεται, για πολλούς είναι ένα σημαντικό κριτήριο. Όσο πιο δύσκολη είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με αριθμούς και σύμβολα που δηλώνουν διαφορετικά πράγματα, τόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να την επεξεργαστεί στην αρχή. Για αυτόν τον λόγο, γλώσσες όπως η Python είναι μία καλή επιλογή για αρχάριους, καθώς περιλαμβάνουν πολλές ολόκληρες λέξεις στη σύνταξή τους. Θυμηθείτε ότι ένας υπολογιστής δεν "ενδιαφέρεται" για το πόσο απλή σύνταξη έχει ο κώδικας, οι προγραμματιστές είναι εκείνοι που δυσκολεύονται!

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο μια γλώσσα είναι εύκολο να μαθευτεί ή όχι. Αυτοί περιλαμβάνουν πόσο μεγάλη ή δεκτική είναι η κοινότητά της για την υποστήριξη των μαθητών, καθώς και εάν μια γλώσσα είναι στατική ή dynamically-typed. Οι dynamically-typed γλώσσες θεωρούνται πιο φιλικές προς τους αρχάριους, επειδή μπορούν να τρέξουν το πρόγραμμα έως ότου "χτυπήσουν" κάποιο σφάλμα που θα τους σταματήσει εκεί, ενώ μια statically typed γλώσσα (όπως η Java) δεν θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να τρέξει εάν υπάρχει σφάλμα στον κώδικα . Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, με τις δυναμικές γλώσσες ο χρόνος που θα αφιερώσετε σε μικροσκοπικές λεπτομέρειες είναι μικρότερος. Επιπλέον, η ευέλικτη φύση τους επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων.

Συμπερασματικά και έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σας προτείνουμε 4 από τις πιο απλές γλώσσες προγραμματισμού για να ξεκινήσετε:

  • HTML/CSS
  • PHP
  • Python
  • JavaScript