Πληροφορική Πώς να μάθω προγραμματισμό και με ποια γλώσσα να ξεκινήσω

Πώς να μάθω προγραμματισμό και με ποια γλώσσα να ξεκινήσω

Πώς να μάθω προγραμματισμό; Είτε γιατί θέλετε να ενισχύσετε την καριέρα σας είτε για να ξεκινήσετε μια νέα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καθένας μπορεί να μάθει να κωδικοποιεί αν είναι αποφασισμένος και αφιερώσει χρόνο.

Οι γλώσσες προγραμματισμού γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ του τρόπου επικοινωνίας των ανθρώπων και του τρόπου επικοινωνίας των υπολογιστών. Μια γλώσσα προγραμματισμού ουσιαστικά μας επιτρέπει να γράφουμε εντολές που μπορούμε να κατανοήσουμε και στη συνέχεια τις μεταφράζει ώστε να τις κατανοήσει και ο υπολογιστής.

Ακόμα κι αν διαχειρίζεστε έναν απλό ιστότοπο WordPress, η εξοικείωση με τις γλώσσες front-end και κάποια PHP είναι πολύ σημαντική. Έστω κι αν δεν επιδιώκετε έναν αυστηρά τεχνικό ρόλο, η γνώση κωδικοποίησης είναι πλεονέκτημα.

Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε ποια γλώσσα κωδικοποίησης θέλετε να μάθετε πρώτα

Για να μπορέσετε να αποφασίσετε με ποια γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσετε, πρέπει να σκεφτείτε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Θέλετε να κωδικοποιείτε για διασκέδαση ή για λόγους καριέρας; Έχετε ευέλικτο πρόγραμμα ή πρέπει να ολοκληρώσετε ένα project σε συγκεκριμένο χρόνο;

Τόσο η HTML ή η CSS είναι εξαιρετικές για αρχάριους όσο και γλώσσες όπως η Java και η Python που αποτελούν επίσης καλές επιλογές και διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Εάν ξεκινάτε από το μηδέν, προτιμήστε HTML και CSS.

Η HTML και η CSS είναι εύκολες επειδή δεν απαιτούν από εσάς να σκεφτείτε μέσα από την υπολογιστική λογική των γλωσσών προγραμματισμού. Η εκμάθηση HTML και CSS είναι επίσης λιγότερο αφηρημένη από άλλες γλώσσες, καθώς βλέπετε τα αποτελέσματα του κώδικά σας γρήγορα — απλώς δημιουργήστε ένα αρχείο .html και ανοίξτε το στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Εναλλακτικά ανοίξτε έναν υπάρχοντα ιστότοπο και χρησιμοποιήστε το εργαλείο επιθεώρησης για να δείτε τον κώδικα.

Εάν θέλετε οι ιστοσελίδες σας να κάνουν διάφορα πράγματα, τότε θα χρειαστείτε την JavaScript, την γλώσσα προγραμματισμού που μετατρέπει τις στατικές ιστοσελίδες σε δυναμικές. Επιτρέπει στα στοιχεία της σελίδας να μετακινούνται, να αντιδρούν σε ενέργειες του χρήστη όπως το κλικ και να χειρίζονται οποιαδήποτε λειτουργία πέρα ​​από την απλή ύπαρξη στη σελίδα.

Εάν ενδιαφέρεστε για web development και έχετε ήδη μια αίσθηση των HTML και CSS, η JavaScript είναι η κατάλληλη γλώσσα για εσάς.

Να έχετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να μάθετε μια γλώσσα προγραμματισμού, γι' αυτό αφιερώστε χρόνο ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Παρακολουθήστε ιδιαίτερα μαθήματα online

Κάνοντας μερικά ιδιαίτερα μαθήματα προγραμματισμού online ή διά ζώσης, θα έχετε σωστή καθοδήγηση και την ευκαιρία να μάθετε σωστά τα βασικά. Τα μαθήματα δημιουργούν τη δομή για μάθηση, η οποία είναι απαραίτητη καθώς οι έννοιες στην επιστήμη των υπολογιστών βασίζονται η μία στην άλλη. Ένας έμπειρος προγραμματιστής θα διασφαλίσει ότι μαθαίνετε τα πράγματα με τη σωστή σειρά.

Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά βίντεο

Στο YouTube θα βρείτε εκατοντάδες εκπαιδευτικά βίντεο για προγραμματισμό τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις σας και να ικανοποιήσουν την περιέργειά σας.

Ολοκληρώστε projects κωδικοποίησης

Μαθαίνεις προγραμματισμό κάνοντας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις έννοιες και τη σύνταξη που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία λειτουργικού κώδικα, αλλά οι ιδέες δεν θα υλοποιηθούν πλήρως αν δεν τις εφαρμόσετε.

Μερικά κλασικά projects για αρχάριους περιλαμβάνουν:

  • Έναν μετατροπέα χρόνου, στον οποίο ο χρήστης υποβάλλει έναν αριθμό δευτερολέπτων και το πρόγραμμά σας δίνει το αντίστοιχο σε ώρες, λεπτά, ημέρες κ.λπ.
  • Μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών, η οποία παράγει έναν τυχαίο αριθμό μεταξύ δύο τιμών που καθορίζονται από τον χρήστη.
  • Ένα βιβλίο διευθύνσεων, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν ονόματα επαφών και, στη συνέχεια, να αναζητήσουν επαφές που είναι αποθηκευμένες στο πρόγραμμά σας.
  • Έναν αλφαβητιστή, στον οποίο ο χρήστης προσφέρει μια λίστα λέξεων και το πρόγραμμά σας τις ταξινομεί με αλφαβητική σειρά.
  • Ένα παιχνίδι στο οποίο ο χρήστης προσπαθεί να μαντέψει μια κρυφή λέξη εισάγοντας γράμματα και το παιχνίδι σας δίνει σχόλια για σωστές ή λανθασμένες εικασίες. Όταν ο χρήστης μαντέψει όλα τα γράμματα της λέξης σας, κερδίζει.

Μια γρήγορη αναζήτηση στον ιστό θα αποκαλύψει ακόμα περισσότερες μίνι προκλήσεις που απαιτούν την εφαρμογή των δεξιοτήτων σας!