Πληροφορική Πώς να μάθω SQL: Εισαγωγή στη γλώσσα

Πώς να μάθω SQL: Εισαγωγή στη γλώσσα

Πώς να μάθω sql; Θέλετε να γίνετε προγραμματιστής back end ή απλά να εξοικειωθείτε με τις βάσεις δεδομένων; Η SQL είναι μια συντομογραφία του Structured Query Language. Με απλά λόγια, είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε σχεσιακές βάσεις δεδομένων.

Παρόλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού και κατατάσσεται ανάμεσα στις γλώσσες κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά μετά τις JavaScript, HTML και CSS.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε SQL ακόμη και χωρίς να έχετε καθόλου εμπειρία στην κωδικοποίηση. Υπάρχουν πολλές δωρεάν διαδικτυακές πηγές για να μάθετε SQL. Μία από αυτές είναι η παρακολούθηση μαθημάτων και tutorials στο YouTube. Μαζί με μερικά ιδιαίτερα μαθήματα sql είναι από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε τη γλώσσα.

Εισαγωγή στην SQL 

Παρόλο που η SQL μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή, είναι μια εύκολη γλώσσα προγραμματισμού. Η σύνταξή της αποτελείται από κοινές αγγλικές λέξεις, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε γρήγορα τον σκοπό κάθε ερωτήματος ή εντολής.

Σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων, τα δομημένα δεδομένα οργανώνονται σε πίνακες με γραμμές και στήλες. Όλα τα Συστήματα Διαχείρισης Σχεσιακών Βάσεων Δεδομένων (RDMS) όπως τα MySQL, PostgreSQL, Oracle DB και SQL Server χρησιμοποιούν SQL για την επικοινωνία με αυτά τα δεδομένα.

Στο WordPress, τα δεδομένα ενός ιστότοπου αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων MySQL. Χρησιμοποιώντας ερωτήματα SQL, μπορείτε να αποθηκεύσετε, να τροποποιήσετε ή να διαγράψετε δεδομένα από αυτήν τη βάση δεδομένων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ερώτημα MySQL για να διαχειριστείτε τα ανεπιθύμητα σχόλιά σας. Αυτό θα ενημερώσει το WordPress να εντοπίσει σχόλια που έχουν επισημανθεί ως ανεπιθύμητα και να τα διαγράψει. Αφού αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να εξάγετε σχετικά δεδομένα από μια μεγάλη βάση δεδομένων. Είτε είστε αναλυτής δεδομένων, ιδιοκτήτης επιχείρησης ή διαχειριστής ιστότοπου, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εκμάθησή της.

Η SQL είναι επίσης μια γλώσσα που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις για τη διαχείριση των δεδομένων τους. Ακόμη και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook χρησιμοποιούν SQL για να αποθηκεύουν και να αναλύουν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες τους. Δεδομένου ότι είναι τόσο κοινή, η εκμάθησή της μπορεί να σας προσφέρει νέες ευκαιρίες εργασίας.

Ως data scientist ή αναλυτής, θα πρέπει να εξάγετε, να αναλύετε και να ερμηνεύετε δεδομένα. Χωρίς να χρειάζεται να κάνετε λήψη δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την SQL για άμεση πρόσβαση και ανάλυση των πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων.

Εάν ασχολείστε με δεδομένα σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώντας την SQL, μπορείτε να έχετε πρόσβαση και να ερμηνεύσετε πληροφορίες στον ιστότοπο ή την επιχείρησή σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκτελέσετε ανάλυση δεδομένων για να λύσετε προβλήματα και να κατανοήσετε το κοινό σας.