Ξένες γλώσσες Πώς να μάθω αγγλικά μόνος μου

Πώς να μάθω αγγλικά μόνος μου

Πώς να μάθω αγγλικά μόνος μου; Το να προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας αγγλικά αποτελεί σίγουρα πρόκληση, όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τα αγγλικά σας ακόμα και χωρίς κάποιον να σας διδάσκει.

Πώς να μάθω αγγλικά μόνος μου: αποτελεσματικές συμβουλές

Διαβάστε και ακούστε αγγλικά ταυτόχρονα (για να βελτιώσετε ταυτόχρονα τις δεξιότητες ομιλίας και γραφής). Όταν μαθαίνετε αγγλικά, υπάρχουν τέσσερις βασικές δεξιότητες που πρέπει να εξελίξετε: ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ομιλία. Η ανάγνωση λέξεων και η ταυτόχρονη ακρόαση της προφοράς τους έχει πολλαπλά οφέλη. Θα μάθετε πιο γρήγορα τη σωστή προφορά, θα κατανοήσετε τον σωστό ρυθμό μιας πρότασης (σε αντίθεση με την εκμάθηση μεμονωμένων λέξεων χωρίς συνδυασμούς) και φυσικά θα εμπλουτίσετε πιο γρήγορα το λεξιλόγιό σας.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Ο πιο εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος είναι να παρακολουθήσετε μια αγγλόφωνη ταινία ή σειρά που έχετε ήδη δει αλλά με αγγλικούς υπότιτλους. Γνωρίζοντας ήδη την πλοκή θα μπορέσετε να εστιάσετε καλύτερα στους διαλόγους και στις άγνωστες λέξεις και να απομνημονεύσετε περισσότερες λέξεις και φράσεις. 

Ακούστε παθητικά

Κάθε μέρα ακούμε πράγματα παθητικά: δηλαδή, ακούμε διάφορους ήχους, χωρίς να επικεντρωνόμαστε απαραίτητα σε αυτό που ακούμε. Σκεφτείτε να ακούτε ένα podcast στα αγγλικά ενώ κάνετε μια άλλη δουλειά.

Όταν μαθαίνετε αγγλικά, τόσο η παθητική όσο και η ενεργητική ακρόαση είναι σημαντική. Η ενεργητική ακρόαση βρίσκεται μεν στο επίκεντρο αλλά και η παθητική ακρόαση μας διδάσκει πολλά, από τον ρυθμό και τον τονισμό των αγγλικών μέχρι το νέο λεξιλόγιο που απομνημονεύουμε για αργότερα έστω και ασυνείδητα.

Επομένως "περιτριγυριστείτε" με αγγλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να κάνετε κάτι άλλο, αλλά τα αγγλικά που ακούτε παθητικά εξακολουθούν να απορροφώνται σε κάποιο βαθμό.

Διαβάστε κάτι ενδιαφέρον

Η ανάγνωση είναι επίσης σημαντική και σας βοηθά ταυτόχρονα να μάθετε να γράφετε σωστά αγγλικά. Για πιο αποδοτική ανάγνωση διαβάστε κάτι που σας ενδιαφέρει πολύ. Αν σας αρέσει ο αθλητισμός, διαβάστε ένα αθλητικό περιοδικό κλπ. Όταν διαβάζετε, κάντε το ενεργά και χρησιμοποιήστε σημειώσεις ή highlighters για να υπογραμμίσετε λέξεις που δεν γνωρίζετε. Να έχετε πάντα δίπλα σας ένα καλό online λεξικό ή ένα καλό έντυπο λεξικό καθώς διαβάζετε, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε αμέσως τον ορισμό και να τον σημειώνετε δίπλα σε κάθε λέξη.

Εξασκηθείτε στα αγγλικά μιλώντας με άλλους

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε αγγλικά είναι να αρχίσετε να μιλάτε με άλλους που γνωρίζουν καλύτερα αγγλικά από εσάς αλλά νιώθετε άνετα να συνομιλείτε μαζί τους. Δοκιμάστε online παιχνίδια ή διαδικτυακά φόρουμ. Μοιραστείτε εμπειρίες, κάντε ερωτήσεις, αναζητήστε συμβουλές και, πάνω από όλα, επικοινωνήστε! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την πραγματική επικοινωνία, οποιαδήποτε γλώσσα και αν μαθαίνετε.