Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: πώς να διδάσκετε πιο αποτελεσματικά

Ιδιαίτερα μαθήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: πώς να διδάσκετε πιο αποτελεσματικά

Παραδίδετε ιδιαίτερα μαθήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε τη διδασκαλία του μαθήματος ή ξεκινάτε τώρα για πρώτη φορά ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο μάθημα και χρειάζεστε επιτυχημένες στρατηγικές; Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο αποτελεσματική τη διδασκαλία της λογοτεχνίας.

Δώστε στους μαθητές περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα

Είναι χρήσιμο να μαθαίνουν οι μαθητές περισσότερα για τον συγγραφέα του κειμένου που διδάσκονται. Είναι επίσης καλό να τους λέτε λίγα λόγια για τις συνθήκες γύρω από τη συγγραφή του έργου ώστε να κατανοήσουν το ιστορικό ή πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνει η δράση του.

Ενθαρρύνετέ τους να διαβάσουν άλλα βιβλία

Η μονοτονία στη μάθηση δεν είναι παραγωγική. Διαβάζοντας και άλλα σπουδαία έργα -όχι απαραίτητα ελληνικά- βοηθά τους μαθητές να καταλάβουν περισσότερα για τη λογοτεχνία, να εκτιμήσουν την αξία του μαθήματος και να το αγαπήσουν. Ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε μαθητή σας προτείνετέ τους να διαβάσουν λογοτεχνικά έργα, κείμενα ή βιβλία που θεωρείτε ότι θα τους αρέσουν, ταυτόχρονα με το σχολικό βιβλίο.

Εκπαιδεύστε τους να εντοπίζουν τα βασικά σημεία

Ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας είναι ο εντοπισμός και η μελέτη των βασικών σημείων των λογοτεχνικών κειμένων. Οι μαθητές πρέπει να διακρίνουν και να επικεντρώνονται στους κύριους χαρακτήρες, τα νοήματα και την πλοκή.

Ανοίξτε συζήτηση

Όσο περισσότερο οι μαθητές σας μιλούν για τα στοιχεία του λογοτεχνικού έργου που αναλύουν, τόσο καλύτερα το κατανοούν. Αφιερώστε χρόνο αποκλειστικά στη συζήτηση και παρακινήστε τους να μιλήσουν ελεύθερα για τους χαρακτήρες και τις λογοτεχνικές τεχνικές του έργου. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνετε πάντα σε ενθαρρυντικό κλίμα.

Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας μπορεί να είναι ευχάριστη έως και διασκεδαστική. Το μόνο που χρειάζεται για να διδάξετε αποτελεσματικά είναι να φροντίζετε να κάνετε τα μαθήματα ευχάριστα διανθίζοντάς τα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Και φυσικά μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε διδάσκετε με αληθινό πάθος θα έχει την προσοχή ακόμα και του πιο αδιάφορου μαθητή.