Σχολικά Μαθήματα Κοινωνιολογίας: Είναι απαραίτητα στους μαθητές Λυκείου;

Μαθήματα Κοινωνιολογίας: Είναι απαραίτητα στους μαθητές Λυκείου;

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει το μάθημα της Kοινωνιολογίας στους μαθητές Λυκείου και οι λόγοι που η επιστήμη της μας αφορά όλους.

Η Kοινωνιολογία Λυκείου εισάγει τους μαθητές στις βασικές αρχές και μεθόδους της κοινωνιολογίας εφοδιάζοντάς τους με γνώσεις που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα πολύτιμες για την εξέλιξή τους καθώς κάνουν τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα Κοινωνιολογίας -ιδανικά με έναν κοινωνιολόγο- αποδεικνύονται πολύτιμα για τη διαμόρφωση της σκέψης και συμπεριφοράς των εφήβων και κατά συνέπεια για το μέλλον της κοινωνίας στην οποία θα ζήσουν.

Η Kοινωνιολογία βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού εξετάζει πώς η κοινωνία επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται, και πράττουν. Οι μαθητές μελετούν τα κοινωνικά αίτια που συμβάλλουν σε προβλήματα όπως η φτώχεια, η βία, η εγκληματικότητα και η κλιματική αλλαγή και αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να αποτελούν μέρος της λύσης στα πιεστικά παγκόσμια ζητήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Εμβαθύνοντας στο μάθημα θα μπορούν επίσης να αναλύουν τα κίνητρα, είτε ατόμων είτε ομάδων, που αποτελούν το υπόβαθρο των κοινωνικών δράσεων.

Η Κοινωνιολογία αυξάνει την κοινωνική ευαισθητοποίηση

Η Kοινωνιολογία αυξάνει την ευαισθητοποίηση σε σημαντικά θέματα όπως η εθνικότητα, η οικονομική και κοινωνική θέση, η προκατάληψη του φύλου κ.α. και βοηθά τους μαθητές να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν συναναστρέφονται με μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων.

Oι μαθητές μαθαίνουν επίσης για τις κοινωνικές επιστήμες, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η Kοινωνιολογία τους προσφέρει μια επισκόπηση της πραγματικότητας που εμφανίζεται στην εξέλιξη της κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορεί να βελτιώσει άμεσα το αίσθημα της κοινωνικής συνείδησης όλων των εφήβων.

Η Κοινωνιολογία οξύνει την κριτική σκέψη

Παρακολουθώντας το μάθημα, οι μαθητές κατανοούν κοινωνικά φαινόμενα και τάσεις. Οι ιστορικές προσεγγίσεις της Kοινωνιολογίας τους ενθαρρύνουν να σκεφτούν κριτικά παρατηρώντας την κατάσταση της κοινωνίας. Συνολικά, η Kοινωνιολογία βελτιώνει την ικανότητά τους να συλλέγουν δεδομένα, να διαβάζουν και να αναλύουν στατιστικές πληροφορίες ώστε να μπορούν μελλοντικά να είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που θα προκύπτουν.