Μουσική Ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας: Πώς να επιλέξετε τον σωστό δάσκαλο

Ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας: Πώς να επιλέξετε τον σωστό δάσκαλο

Έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να επιλέξετε τον σωστό δάσκαλο; Ίσως να φαίνεται απλό όμως η σωστή επιλογή δασκάλου απαιτεί να δώσετε σημασία και σε άλλα κριτήρια εκτός από την εμπειρία του ή τις σπουδές του. Η διδασκαλία κιθάρας απαιτεί πολλά περισσότερα από την καλή γνώση του μουσικού οργάνου. Όσοι διδάσκουν κιθάρα - όπως και κάθε άλλο μάθημα- μπορεί να είναι βαρετοί και μη μεταδοτικοί ακόμα κι αν γνωρίζουν πολλά για το αντικείμενο.

Είτε θέλετε να μάθετε κλασική είτε ηλεκτρική κιθάρα ή μπάσο, η επιλογή του σωστού δασκάλου είναι καθοριστική. Το πάθος για διδασκαλία δεν είναι δεδομένο. Ορισμένες ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε εάν το άτομο που έχετε μπροστά σας στο πρώτο σας μάθημα είναι το κατάλληλο. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε διαφορετικούς δασκάλους μέχρι να βεβαιωθείτε ότι βρήκατε τον ιδανικό για εσάς.

Πρέπει να αισθάνεστε το πάθος του όταν μιλάτε για κιθάρες. Και πάνω από όλα πρέπει να είναι ακριβής! Πρέπει να μπορεί να σας καθοδηγήσει στα σόλο κιθάρας, στα τραγούδια που πρέπει να μάθετε, στη θεωρία - τη μεγάλη κλίμακα, τις συγχορδίες ισχύος - που πρέπει να μάθετε.

Οι μαθητές έχουν την τάση να εμπιστεύονται τον μέντορά τους. Η εκμάθηση, ιδιαίτερα στα ιδιαίτερα μαθήματα, έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Καμία γνώση σχετικά με τη μουσική - και κανένα ταλέντο ή επαγγελματική εμπειρία στη σύνθεση τραγουδιών δεν θα αναπληρώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στον καθηγητή μουσικής σας.

Το να είμαστε αρχάριοι κιθαρίστες μας καθιστά αναπόφευκτα λίγο αφελείς και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι ως αρχάριοι, δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης. Δεν γνωρίζουμε τι κάνει έναν δάσκαλο καλό ή κακό, ή πόσο αποτελεσματικά θα πρέπει να είναι τα μαθήματα κιθάρας για αρχάριους.

Ένας καλός δάσκαλος κιθάρας πρέπει:

Να είναι δάσκαλος με ενσυναίσθηση.

Να φροντίζει να απολαμβάνετε κάθε μάθημα.

Να έχει βαθιά τεχνική και πρακτική γνώση της κιθάρας.

Να σας βοηθά να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.

Με τον καιρό θα πρέπει να σας κάνει να δουλέψετε πάνω στην εκπαίδευση των αυτιών και στον αυτοσχεδιασμό σας.

Και μην ξεχνάτε το σημαντικότερο: ένας καλός δάσκαλος κιθάρας πρέπει πάνω από όλα να είναι μουσικός.