Ξένες γλώσσες Ιδιαίτερα μαθήματα Ρωσικών: Πόσο δύσκολα είναι τελικά τα ρωσικά;

Ιδιαίτερα μαθήματα Ρωσικών: Πόσο δύσκολα είναι τελικά τα ρωσικά;

Ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα ρωσικών αλλά έχετε ακούσει ότι τα ρωσικά είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη γλώσσα και βρίσκεστε σε δίλημμα; Πράγματι, η εκμάθηση του κυριλλικού αλφαβήτου και της σύνθετης γραμματικής των ρωσικών φαντάζει δύσκολο project, αλλά πριν πείτε нет, спасибо! (όχι, ευχαριστώ!), διαβάστε παρακάτω.

Πόσο δύσκολα είναι τελικά τα ρωσικά;

Αυτό που την ξεχωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι το γεγονός ότι η ρωσική γλώσσα δεν χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο. Αντίθετα, χρησιμοποιείται μια παραλλαγή του κυριλλικού αλφαβήτου (το κυριλλικό αλφάβητο αναπτύχθηκε κατά τον 9ο αιώνα και περιέχει ένα μείγμα ελληνικών, λατινικών και παλαιών σλαβικών γραμμάτων). Αυτό, σε συνδυασμό με την δύσκολη γραμματική, προσδίδει στα Ρωσικά το χαρακτηρισμό της πολύ δύσκολης γλώσσας αποθαρρύνοντας τους επίδοξους μαθητές.

Τα ρωσικά προφέρονται ακριβώς όπως γράφονται επομένως το επίφοβο ρωσικό αλφάβητο δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο μοιάζει αρχικά. Προσοχή όμως, ενώ κάποια από τα κυριλλικά γράμματα φαίνονται οικεία, προφέρονται διαφορετικά από το γράμμα με το οποίο μοιάζουν.

Πόσο καιρό θα μου πάρει να μάθω ρωσικά σε βασικό επίπεδο;

Αν και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ακριβώς πόσο χρόνο θα σας πάρει να μάθετε ρωσικά σε βασικό επίπεδο, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες δημοφιλείς ευρωπαϊκές γλώσσες. Το να αφιερώνετε μισή έως μία ώρα μελέτης κάθε μέρα για μια εβδομάδα έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό από το να διαβάζετε 5-6 ώρες εντατικά το Σαββατοκύριακο. Η τακτική επανάληψη λέξεων και προτάσεων σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν γίνεται μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να προσπαθείτε να απομνημονεύσετε εκατοντάδες νέες λέξεις μέσα σε 2 ημέρες. Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και ο καθηγητής/καθηγήτρια ρωσικών που θα επιλέξετε. Εκτός από την εμπειρία και τις γνώσεις του, θα πρέπει η προσωπικότητα και το στιλ διδασκαλίας του/της να σας είναι ευχάριστα ώστε να μη βαριέστε κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ο σωστός καθηγητής θα πρέπει να σας ιντριγκάρει και να βρίσκει τον τρόπο να σας τραβά την προσοχή στο μάθημα.

Μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε στις δυσκολίες που έχουν τα Ρωσικά ή, εναλλακτικά, να το δείτε ως μια πρόκληση και να κάνετε τη μάθηση πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Να θυμάστε ότι εκτός από την έμφυτη κλίση που κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, η θέληση και ο σκοπός παίζουν πάντα το μεγαλύτερο ρόλο στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.