Ξένες γλώσσες Πόσο εύκολο είναι να μάθεις τουρκικά;

Πόσο εύκολο είναι να μάθεις τουρκικά;

Αναρωτιέστε πόσο εύκολο είναι να μάθετε τουρκικά; Αν ο βαθμός δυσκολίας είναι το μόνο που σας προβληματίζει, μην ανησυχείτε! Είναι πιο εύκολα από όσο νομίζετε. Η τουρκική γλώσσα μπορεί να ακούγεται δυσνόητη αρχικά αλλά είναι ως επί το πλείστον μια εύκολη γλώσσα.

Δείτε γιατί:

1. Στα τουρκικά δεν υπάρχει διάκριση στο γένος (θηλυκό, αρσενικό ή ουδέτερο). Το να πεις «αυτός, αυτή ή αυτό» είναι μόνο μια λέξη, βασικά ένα μόνο γράμμα, το «ο». Ναι, απλά λέτε «o». Επειδή εκτός από εύκολο είναι και ασαφές όμως, εάν πρέπει να πείτε για παράδειγμα ότι πρόκειται να συναντήσετε τον φίλο σας, θα πρέπει να το διευκρινίσετε εάν πρόκειται για φίλο ή φίλη.

2. Η τουρκική γλώσσα (ή «Türkçe» – όπως θα έλεγε ο τουρκικός λαός) δεν έχει άρθρα. 

3. Το τουρκικό αλφάβητο προέρχεται από το λατινικό αλφάβητο, αποτελείται από 29 γράμματα και κάθε γράμμα έχει έναν ήχο. Από τα γράμματα αυτά, 6 μόνο διαφέρουν από τα αγγλικά τα "ç, ğ, ı, ö, ü, ş" ενώ τα γράμματα "x, w, q" δεν υπάρχουν στο αλφάβητο.

Εάν γνωρίζετε αγγλικά επομένως, δεν χρειάζεται να μάθετε νέο αλφάβητο!

4. Τα τουρκικά είναι μια σχεδόν εξ ολοκλήρου φωνητική γλώσσα, οπότε αν μάθετε την προφορά των γραμμάτων, μπορείτε να διαβάσετε και να προφέρετε τα πάντα χωρίς κανένα πρόβλημα.

5. Το 14 % της τουρκικής γλώσσας είναι δανεικές λέξεις από τα αραβικά, τα γαλλικά, τα περσικά, τα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά. Η γλώσσα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα τουρκικά είναι τα αραβικά με περισσότερες από 6.000 λέξεις. Από τα γαλλικά έχουν δανειστεί περίπου 5.000 λέξεις όπως «ajanda, detay, egzersiz, büro» κ.λπ., ενώ πολλές γαλλικές λέξεις που τελειώνουν σε -ion χρησιμοποιούνται στα τουρκικά, όπως «motivasyon, konsantrasyon, organizasyon». Εάν γνωρίζετε μία από τις παραπάνω γλώσσες ξεκινάτε με πλεονέκτημα.

6. Η τουρκική γλώσσα περιέχει 104.481 λέξεις, αριθμός καθόλου υπερβολικός για μια γλώσσα.

7. Στην τουρκική γραμματική οι κανόνες είναι κανόνες και δεν υπάρχουν (σχεδόν) καθόλου εξαιρέσεις ούτε ανώμαλα ρήματα.

8. Οι Τούρκοι είναι πολύ ενθαρρυντικοί, όταν προσπαθείς να μιλήσεις τη γλώσσα τους. Θα προσπαθούν να σας βοηθήσουν δίνοντάς σας μεγαλύτερο κίνητρο και ενθουσιασμό.

Ξεκινήσετε ιδιαίτερα μαθήματα τουρκικών σήμερα κιόλας, βρίσκοντας τον ιδανικό καθηγητή/καθηγήτρια τουρκικών μέσω του instateacher.