Ξένες γλώσσες Τα πιο δημοφιλή πτυχία αγγλικών και ποιο να επιλέξετε

Τα πιο δημοφιλή πτυχία αγγλικών και ποιο να επιλέξετε

Υπάρχουν πολλά πτυχία αγγλικών που μπορείτε να αποκτήσετε για να αποδείξετε το επίπεδο των αγγλικών σας. Τα περισσότερα από αυτά είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών ή για να ζήσετε και να εργαστείτε σε μια αγγλόφωνη χώρα. 

Παρακάτω, θα δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή πτυχία/πιστοποιητικά αγγλικών που είναι ευρέως αποδεκτά σε όλο τον κόσμο, για να μπορείτε να αποφασίσετε πιο εύκολα ποιες εξετάσεις να επιλέξετε.

Δείκτες επιπέδου

Για την εκμάθηση γλωσσών και την αξιολόγηση τους από τους εξεταστικούς φορείς χρησιμοποιούνται διαφορετικοί δείκτες επιπέδων. Όλα, ωστόσο, μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους δείκτες CEFR. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την εκμάθηση γλωσσών (CEFR) που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίζει τη γλωσσική ικανότητα σε έξι επίπεδα (A1, A2, B1, B2, C1 και C2). Τα επίπεδα CEFR είναι:

A1 = Beginner to Elementary

A2 = Elementary to Pre-Intermediate

B1 = Intermediate

B2 = Upper Intermediate

C1 = Advanced

C2 = Proficient

Cambridge English Qualifications

Το Cambridge English Assessment προσφέρει πιστοποιητικά αγγλικής γλώσσας για διαφορετικά επίπεδα. Οι πιο δημοφιλείς τύποι εξετάσεων όμως είναι:

B2 First

Το B2 First — παλαιότερα γνωστό ως FCE: First Certificate in English — είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις κοινές βαθμολογίες για το τεστ TOEFL (B1–B2) και IELTS 5,5–6,5. 

Χρόνος εξέτασης: Περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.

C1 Advanced

Το C1 Advanced — παλαιότερα γνωστό ως CAE: Certificate in Advanced English — προσανατολίζεται στα υψηλά επίπεδα C1–C2 (συγκρίσιμα με το IELTS 6.5–8.0) και είναι αποδεκτό από πολλά βρετανικά πανεπιστήμια και πάνω από 9.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Χρόνος εξέτασης: Περίπου 4 ώρες.

C2 Proficiency

Το C2 Proficiency — παλαιότερα γνωστό ως CPE: Certificate of Proficiency in English — είναι η πιο προχωρημένη εξέταση, που κατατάσσεται στο επίπεδο C2, το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από τη μέγιστη κλίμακα του τεστ TOEFL και παρόμοιο με το 8,5 και πάνω στο τεστ IELTS. 

Χρόνος εξέτασης: Περίπου 4 ώρες.

Και οι 3 παραπάνω εξετάσεις Αγγλικών (B2 First, C1 Advanced, C2 Proficiency) χωρίζονται σε 4 μέρη:

Ανάγνωση και χρήση Αγγλικών

Γραφή

Ακρόαση

Ομιλία

Σε αντίθεση με άλλα πιστοποιητικά, τα πτυχία του Cambridge δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν εάν αποδέχονται αποτελέσματα παλαιότερα των 3 ετών.

Εάν εξασκείτε ή χρησιμοποιείτε τα Αγγλικά μετά την επιτυχία στις εξετάσεις σας, δεν θα έχετε πρόβλημα. Αλλά αν περάσατε τις εξετάσεις πριν από 5 χρόνια και μετά δεν χρησιμοποιήσατε τη γλώσσα παρά μόνο περιστασιακά, ίσως να μην μπορείτε να αποδείξετε το επίπεδό σας αν σας ζητηθεί.

TOEFL

Το TOEFL είναι το πιστοποιητικό Αγγλικών ως Ξένης Γλώσσας. Είναι ίσως η πιο γνωστή εξέταση αγγλικών στις ΗΠΑ, ειδικά μεταξύ κολεγίων και πανεπιστημίων.

Όπως και στο IELTS, δεν περνάτε ούτε αποτυγχάνετε στο TOEFL. Η βαθμολογία που θα λάβετε δείχνει σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε. Πολλά κολέγια και πανεπιστήμια απαιτούν ελάχιστη βαθμολογία 60 ή παραπάνω (μέσο επίπεδο).

Το TOEFL είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ. Στον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, το IELTS είναι συχνά το πιστοποιητικό που προτιμούν τα ιδρύματα.

Εξετάσεις: Ανάγνωση, Γραφή, Ομιλία και Ακρόαση.

Τα τεστ γραφής και ομιλίας γίνονται online και δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποιον εξεταστή διά ζώσης όπως στο IELTS και στο Cambridge.

Χρόνος εξέτασης: Περίπου 3 ώρες. Τα αποτελέσματα ισχύουν για 2 χρόνια μετά την ημερομηνία της εξέτασης.

IELTS

Οι εξετάσεις IELTS έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν το επίπεδο ικανότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας για όσους θέλουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε περιβάλλοντα όπου τα αγγλικά χρησιμοποιούνται ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας.

Το IELTS αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό από εκπαιδευτικά ιδρύματα, εργοδότες, φορείς επαγγελματικής εγγραφής και κυβερνητικούς φορείς μετανάστευσης που απαιτούν αποδεικτικά στοιχεία της αγγλικής γλώσσας ως μέρος των διαδικασιών πρόσληψης ή εισαγωγής. Το IELTS είναι αναγνωρισμένο και αποδεκτό από περισσότερους από 9.000 οργανισμούς παγκοσμίως.

Τα πανεπιστήμια συνήθως αναμένουν από τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στα αγγλικά να έχουν συνολική βαθμολογία IELTS τουλάχιστον 6,5 (που είναι παρόμοια με το επίπεδο C1). Οι βαθμολογίες IELTS κυμαίνονται από 4,0 (B1) έως 9,0 (C2). Οι μαθητές συνήθως προετοιμάζονται για IELTS από το επίπεδο Β1+ έως Β2.

Μπορείτε να επιλέξετε είτε Ακαδημαϊκό είτε Γενικό IELTS. Το Ακαδημαϊκό είναι για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών στα αγγλικά, συνήθως σε ένα πανεπιστήμιο και θέλουν να χρησιμοποιούν και να κατανοούν την ακαδημαϊκή γλώσσα. Το Γενικό είναι για όσους θέλουν να εργαστούν στα Αγγλικά ή να μεταναστεύσουν σε μια αγγλόφωνη χώρα, αλλά δεν χρειάζεται να γράψουν πανεπιστημιακά δοκίμια ή να ακούσουν ακαδημαϊκές διαλέξεις.

Η εξέταση περιλαμβάνει ομιλία με εξεταστή, γραφή, ακρόαση και ανάγνωση. Τα αποτελέσματα ισχύουν για 2 χρόνια μετά την ημερομηνία της εξέτασης.

Χρόνος εξέτασης: Περίπου 3 ώρες.

Για να αποκτήσετε ένα πτυχίο αγγλικών ίσως χρειαστεί να επενδύσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια, ανάλογα με το τρέχον επίπεδο αγγλικών σας. Τα ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών μπορούν να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε το πτυχίο αγγλικών που επιθυμείτε ταχύτερα.