Ξένες γλώσσες Proficiency Michigan: Σε ποιους απευθύνεται και σε τι διαφέρει από το Cambridge

Proficiency Michigan: Σε ποιους απευθύνεται και σε τι διαφέρει από το Cambridge

Το Proficiency Michigan, όπως είναι περισσότερο γνωστό το ECPE (Examination for the Certificate of Proficiency in English), είναι μια εξέταση 4 δεξιοτήτων που αναπτύχθηκε από την Michigan Language Assessment και χορηγείται από εξουσιοδοτημένα εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Το Certificate of Proficiency (ECPE) αποτελεί επίσημη πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο C2, όπως περιγράφεται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (CEFR). Το ECPE αναγνωρίζεται σε πολλές χώρες ως επίσημη απόδειξη προηγμένης επάρκειας στην αγγλική γλώσσα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Το πιστοποιητικό ECPE ισχύει εφ' όρου ζωής.

Η εξέταση είναι σχετικά σύντομη, διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ομιλία. Οι τρεις πρώτες ενότητες εξετάζονται μαζί. Η ενότητα της ομιλίας εξετάζεται χωριστά και μπορεί να προγραμματιστεί είτε πριν είτε την ίδια ημέρα με τις γραπτές εξετάσεις.

Writing

Στους υποψήφιους δίνεται μισή ώρα για να γράψουν ένα σύντομο δοκίμιο, επιλέγοντας από δύο θέματα που αφορούν οικεία και όχι πολύ τεχνικά θέματα (περιβάλλον, εκπαίδευση κ.λπ.). Δίνεται έμφαση στην ικανότητα ανάλυσης ενός θέματος και παρουσίασης ενός σύντομου επιχειρήματος που εκφράζει τη γνώμη σας.

Listening

Η ακρόαση διαρκεί περίπου 35-40 λεπτά και έχει συνολικά 50 ερωτήσεις (όλες πολλαπλής επιλογής) χωρισμένες σε τρεις ενότητες. Σε μια ενότητα ακούτε μια σύντομη ομιλία και, στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε την καταλληλότερη απάντηση από μια επιλογή τριών. Μια άλλη ενότητα αποτελείται από πολύ σύντομους διαλόγους μετά τους οποίους οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν ένα από τα τρία πιθανά σχόλια. H τελευταία ενότητα έχει τρεις πολύ μεγαλύτερους διαλόγους και μετά από κάθε διάλογο ακολουθούν ερωτήσεις κατανόησης με επιλογή ανάμεσα σε τρεις απαντήσεις. Όλα ακούγονται μόνο μία φορά.

Reading

Αυτό το τεστ συνδυάζει γραμματική, συμπλήρωση κενών, λεξιλόγιο και ανάγνωση. Οι υποψήφιοι έχουν 75 λεπτά για να απαντήσουν σε 120 ερωτήσεις: 40 ερωτήσεις γραμματικής, ένα απόσπασμα κειμένου με 20 κενά, 40 ερωτήσεις λεξιλογίου και στη συνέχεια τέσσερα σύντομα αποσπάσματα ανάγνωσης με πέντε ερωτήσεις το καθένα. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής με τέσσερις επιλογές.

Speaking

Η προφορική εξέταση (το τεστ ομιλίας ECPE, όπως είναι γνωστό στο Michigan) πραγματοποιείται συχνά σε ξεχωριστή ημέρα και διαρκεί 25-35 λεπτά. Συμμετέχουν δύο υποψήφιοι και δύο εξεταστές. Μετά από μια σύντομη συζήτηση σχετικά με τις σπουδές/την εργασία/τα ενδιαφέροντα των υποψηφίων κ.λπ., οι δύο υποψήφιοι πρέπει να περάσουν από μια δοκιμασία πολλών σταδίων που περιλαμβάνει πάντα multiple choice.

Σε τι διαφέρει το Proficiency Michigan από το Proficiency Cambridge;

  • Παρόλο που και τα δύο βρίσκονται στο επίπεδο C2, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), το CPE θεωρείται πιο προηγμένο τεστ από το ECPE.
  • Το ECPE επικεντρώνεται στη γενική επάρκεια της αγγλικής γλώσσας, ενώ το CPE επικεντρώνεται περισσότερο στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά αγγλικά.
  • Και οι δύο εξετάσεις δοκιμάζουν τις τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής, ακρόασης και ομιλίας, αλλά το CPE δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη γραφή ενώ το ECPE δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ομιλία.
  • Η μορφή και η διάρκεια των δύο εξετάσεων είναι διαφορετική. Το ECPE έχει μικρότερη διάρκεια και περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ενώ το CPE έχει μεγάλη διάρκεια και περιλαμβάνει ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους πρέπει να συνταχθούν από τον εξεταζόμενο.

Συνοπτικά, το ECPE και το CPE είναι και οι δύο εξετάσεις υψηλού επιπέδου αγγλικής επάρκειας με διεθνή αναγνώριση. Επιλέξτε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες και βρείτε στο instateacher τον ιδανικό καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών με εμπειρία στην προετοιμασία για το ECPE.