Σχολικά Πώς η φυσική έγινε το πιο "respect" σχολικό μάθημα

Πώς η φυσική έγινε το πιο "respect" σχολικό μάθημα

Για τους περισσότερους από εμάς η φυσική στο σχολείο ήταν ένα μάθημα (παρέα με τα υπόλοιπα των θετικών επιστημών) που συνοδευόταν από δυσκολία στην κατανόηση και βαθμολογίες στα όρια της βάσης. Οι ελάχιστοι συμμαθητές που παρουσίαζαν κάποιο ενδιαφέρον για τη φυσική και τους νόμους που την διέπουν, αποσπώντας παράλληλα εξαιρετικές βαθμολογίες, κέρδιζαν αυτόματα τον όχι και τόσο κολακευτικό χαρακτηρισμό του ''φυτού'' ή του "σπασίκλα". Οι εποχές άλλαξαν όμως και σιγά σιγά μέσω των κινηματογραφικών παραγωγών και των βιβλίων εμφανίστηκαν ''ήρωες'' που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς και αγαπητοί, με ταλέντο τους τη γνώση στο πεδίο της φυσικής. Οι Δρ Sheldon Cooper, Walter Bishop, Walter White (από τη γειτονική χημεία) είναι πασίγνωστοι χαρακτήρες επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών που το κοινό τους σημείο αναφοράς είναι οι γνώσεις τους και η αγάπη τους για τις θετικές επιστήμες. 

Το πραγματικό όφελος όμως για την φυσική προκύπτει από το πως αρχίσαμε να την αντιλαμβανόμαστε. Τα ''φυτά'' είναι πλέον εν δυνάμει επιτυχημένοι φυσικοί που στο μέλλον θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. 

Ο τρόπος με τον οποίο μέσα από μια σειρά η μια ταινία μας μεταφέρονται βασικά θεωρήματα της φυσικής και η πρακτική εφαρμογή τους στην καθημερινότητα μας, αρκεί για να δούμε με άλλο μάτι αυτή την ''παρεξηγημένη'' επιστήμη.

Σύμφωνα με έρευνα του HEFCE (Higher Education Funding Council for England) που δημοσίευσε η Guardian, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε αισθητή αύξηση στον αριθμό των φοιτητών που επέλεξαν το μάθημα της φυσικής, αλλά και εκείνων που επέλεξαν να σπουδάσουν φυσική, στο διάστημα που άρχισε να προβάλλεται το «The Big Bang Theory». Οι αυξήσεις άγγιξαν το 29% και ενδεχομένως δεν οφείλονταν αποκλειστικά στη διάσημη κωμική σειρά αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την τάση που έχει ως πρότυπα "συμπαθητικούς" φυσικoύς ή άλλους επιστήμονες, με υψηλό IQ και nerdy κουλτούρα.

Η φυσική κερδίζει σήμερα επάξια τη συγκέντρωση μας στο μάθημα και την αναγνώριση που πάντα της άξιζε. Ξεκινήστε ιδιαίτερα μαθήματα φυσικής σήμερα και ανακαλύψτε τον μαγικό της κόσμο