Σχολικά Νεοελληνική λογοτεχνία: Συμβουλές για καλύτερη απόδοση των κειμένων

Νεοελληνική λογοτεχνία: Συμβουλές για καλύτερη απόδοση των κειμένων

Το μάθημα της νεοελληνική λογοτεχνίας δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μελετήσουν τον κόσμο των ιδεών και τα λογοτεχνικά ρεύματα που κυριάρχησαν στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα αναλύοντας και ερμηνεύοντας τα με το σωστό τρόπο. Τα κείμενα που διδάσκονται (ποιήματα και πεζά), διακρίνονται για τους οραματισμούς, τις φιλοσοφικές συλλήψεις, τη μουσικότητα και την εκλεπτυσμένη τέχνη του λόγου εξοικειώνοντας τους μαθητές με τη μεταφορική λειτουργία της γλώσσας, απαραίτητη για τη φιλοσοφία, την έρευνα και το στοχασμό.

Οι παρακάτω απλές συμβουλές/τεχνικές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τους βαθμούς σας και να αγαπήσετε τη νεοελληνική λογοτεχνία λίγο περισσότερο:

1. Πριν σχηματίσετε εντυπώσεις/απόψεις προσπαθήστε να εντοπίσετε πρώτα το κλίμα της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε το κείμενο που έχετε μπροστά σας και τις ιστορικές, αισθητικές, ιδεολογικές, κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που το διαμόρφωσαν. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε ταχύτερα τη θέση και τη σκέψη του συγγραφέα.

2. Υπογραμμίστε τις λέξεις/φράσεις - κλειδιά που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου. Εντοπίστε τα λογοτεχνικά μοτίβα του συγγραφέα.

3. Κάντε ένα σχεδιάγραμμα με όποιο τρόπο η μορφή σας αρέσει με το χώρο, το χρόνο, τα πρόσωπα, το πλαίσιο, τις ενέργειες και τα κίνητρα των προσώπων, και την τελική έκβαση της ιστορίας. Περιγράψτε το ιστορικό πλαίσιο: χρόνος, χώρος, ιστορικά γεγονότα που ορίζουν την εξέλιξη της πλοκής, τους χαρακτήρες, καθώς και την οπτική γωνία του συγγραφέα.

4. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις εσωτερικές καταστάσεις που βιώνουν τα πρόσωπα ή ο ίδιος ο συγγραφέας (επιθυμίες, στόχοι, πάθη, διλήμματα, κλπ) τα βασικά θέματα, προβληματισμούς που θέτει το κείμενο, αξίες που προβάλλει είτε σύμβολα και ιδέες.

Για περισσότερη βοήθεια στα κείμενα, βρείτε στο instateacher τους καλύτερους καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο χώρο σας ή online.