Ξένες γλώσσες Ποια πτυχία γερμανικών είναι τα πιο αναγνωρισμένα και πώς να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς

Ποια πτυχία γερμανικών είναι τα πιο αναγνωρισμένα και πώς να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς

Αν αναρωτιέστε ποιο από τα διαθέσιμα πτυχία γερμανικών είναι το καλύτερο για εσάς, δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο αναγνωρισμένα αλλά και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο.

Το πτυχίο το οποίο θα επιλέξετε εξαρτάται συνήθως από τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε την πιστοποίηση της γερμανικής γλώσσας (π.χ. για σπουδές ή εργασία σε ιδρύματα που απαιτούν γερμανικά ή αίτηση για βίζα, άδεια παραμονής ή για γερμανική υπηκοότητα).

Οι πιο ευρέως αναγνωρισμένες εξετάσεις γερμανικών είναι οι DSH, TestDaF και Goethe Institut, οι οποίες καλύπτουν όλα τα επίπεδα CEFR, από το A1 έως το C2.

Εξετάσεις Goethe-Institut

Ευρέως αναγνωρισμένο και με μεγάλη εκτίμηση, το Goethe-Institut προσφέρει μια σειρά από εξετάσεις που καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, από A1 έως C2.

Αυτά τα τεστ έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Ως εκ τούτου, η απόκτηση ενός Goethe Zertifikat είναι το ιδανικό πτυχίο γερμανικών για να επιδείξετε σε εργοδότες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

TestDaF

Μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των φοιτητών που φιλοδοξούν να σπουδάσουν σε γερμανικό πανεπιστήμιο, το TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) αξιολογεί τις γερμανικές σας δεξιότητες σε τέσσερις ενότητες: ανάγνωση, ακρόαση, γραφή και ομιλία.

Διαθέτει τρία επίπεδα (TDN3-TDN5), τα οποία αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο B2-C1 των επιπέδων CEFR.

DSH

Το Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH) είναι μια άλλη εξέταση γερμανικών που απευθύνεται σε όσους σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Γερμανία, αλλά το διαχειρίζονται απευθείας τα πανεπιστήμια και όχι κάποιος εξωτερικός οργανισμός.

Η εξέταση DSH αξιολογεί την τρέχουσα ικανότητά σας να κατανοείτε και να εκφράζετε περίπλοκες ιδέες σε ακαδημαϊκά πλαίσια.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πτυχίο Γερμανικών για εσάς

Πριν δεσμευτείτε στην προετοιμασία για μια εξέταση, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε ρεαλιστικά το επίπεδο σας στη γερμανική γλώσσα.

Η υπερεκτίμηση των δεξιοτήτων σας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και περιττή πίεση. Για να προσδιορίσετε το επίπεδό σας, κάντε ένα τεστ αξιολόγησης και κατάταξης. Αυτά τα τεστ βοηθούν να αξιολογήσετε τις ικανότητές σας σε ανάγνωση, ακρόαση, γραφή και ομιλία, καθώς και στην γερμανική γραμματική.

Επίσης, συμβουλευτείτε δασκάλους που μπορούν να σας καθοδηγήσουν ως προς το ποια εξέταση ταιριάζει καλύτερα στο σύνολο των δεξιοτήτων σας. Στο instateacher.gr θα βρείτε εύκολα και γρήγορα καταρτισμένους καθηγητές γερμανικών για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις σωστές εξετάσεις και να προετοιμαστείτε ώστε να επιτύχετε με την πρώτη.

Όταν επιλέγετε ένα πιστοποιητικό για μια ξένη γλώσσα, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι αναγνωρίζεται ευρέως από τους εργοδότες ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα-στόχο σας (ή ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση) ή τον κλάδο σας. Ένα μη αναγνωρισμένο πτυχίο ίσως να μην έχει μεγάλη βαρύτητα στις αιτήσεις σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο ερευνώντας τη φήμη και την αξιοπιστία των διάφορων πτυχίων που διατίθενται στην αγορά για τη γερμανική γλώσσα. Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες καθώς και σε αποφοίτους ή άλλα ξένα μέλη των ιδρυμάτων στα οποία στοχεύετε για να μάθετε τα προσόντα που προτιμούν. Με βάση τα σχόλιά τους και την έρευνά σας, μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιο πτυχίο/πιστοποιητικό είναι το ιδανικό για εσάς.

Εάν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο σκοπό, αλλά απλώς θέλετε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει το επίπεδο των γερμανικών σας, οι εξετάσεις Goethe-Institut θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή. 

Εάν επιθυμείτε να κάνετε αίτηση για μια θέση σε γερμανικό πανεπιστήμιο, θα πρέπει να συμμετάσχετε στην εξέταση TestDaF ή DSH. Και τα δύο είναι αρκετά παρόμοια και καλύπτουν το ίδιο εύρος επιπέδων CEFR (B2-C1).