Μουσική Ιδιαίτερα μαθήματα βιολιού: Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει

Ιδιαίτερα μαθήματα βιολιού: Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει

Αρκετοί γονείς ονειρεύονται να έχουν ένα παιδί με μουσικό ταλέντο, πόσο μάλλον στο βιολί! Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να ανακαλύψει πρώτα το παιδί τους την έμφυτη κλίση του και να εκφράσει την επιθυμία για μάθηση και εκείνοι που ξεκινούν τα ιδιαίτερα μαθήματα βιολιού στο παιδί τους από την προσχολική κιόλας ηλικία. Πολλοί είναι και οι ενήλικες που αναρωτιούνται εάν στην ηλικία τους μπορούν να μάθουν να παίζουν βιολί. 

Ποια είναι η σωστή ηλικία για το παιδί μου; 

Για τα περισσότερα παιδιά η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουν μαθήματα βιολιού είναι 4 έως 5 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να ξεκινούν οι μαθητές όσο πιο μικροί γιατί το βιολί στα χέρια ενός αρχάριου δεν ακούγεται και τόσο ωραίο! Για να μπορέσει ένας μαθητής να βγάλει έναν όμορφο ήχο χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης. 

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν νωρίς για να αναπτύξουν τη ρουτίνα εξάσκησης που απαιτείται. Από το γυμνάσιο και μετά είναι πιο δύσκολο να καθιερώσουν μια σωστή ρουτίνα εξάσκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγαπήσουν το όργανο αν ξεκινήσουν στην εφηβεία, αλλά θα τους είναι πιο δύσκολο να ανταποκριθούν στην τακτική εξάσκηση που απαιτείται αν δεν την έχουν συνηθίσει από μικροί.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι στο παιδί μου αρέσει το βιολί;

Στο παιδί σας μπορεί να μην αρέσει το βιολί μερικές φορές και να σας το λέει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε να τα παρατήσει εύκολα. Είναι βέβαιο ότι θα του αρέσει η επιτυχία της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου, αλλά θα απογοητεύεται όταν τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Για να είστε βέβαιοι ότι όντως δεν του αρέσει θα πρέπει να σας πει ξεκάθαρα ότι θέλει να σταματήσει όταν θα μπορεί να παίξει βιολί με ευκολία.

Εάν το παιδί σας θέλει να σταματήσει το βιολί μετά από 4 μήνες μαθημάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το πείσετε να συνεχίσει τα μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εάν ένα παιδί είναι περίπου 10 ετών, παίζει εδώ και ένα χρόνο και θέλει να τα παρατήσει, τότε συζητήστε το με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του. 

Σε ποια ηλικία είναι πολύ αργά για να μάθω βιολί;

Μπορείτε να μάθετε να παίζετε βιολί σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να έχετε επιθυμία, πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Η ηλικία παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα είστε σε θέση να προσαρμοστείτε στο βιολί. Είναι σίγουρα ευκολότερο για ένα παιδί να μάθει νέες έννοιες, αλλά οι ενήλικες μαθητές έχουν συχνά πλεονέκτημα στο κομμάτι της πειθαρχίας. Το κλειδί είναι να βρείτε τον ιδανικό δάσκαλο για να μάθετε να παίζετε βιολί, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.