Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα Κοινωνιολογίας: Πόσο ωφελούν τους μαθητές;

Ιδιαίτερα μαθήματα Κοινωνιολογίας: Πόσο ωφελούν τους μαθητές;

Τα ιδιαίτερα μαθήματα Κοινωνιολογίας είναι πολύ σημαντικά για κάθε μαθητή Λυκείου ανεξάρτητα από την κατεύθυνση σπουδών του. Η ανάγκη κατανόησης άλλων πολιτισμών, των κοινωνικών τους θεσμών και των συλλογικών ανθρώπινων συμπεριφορών των προηγούμενων και των σύγχρονων κοινωνιών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. 

Κάθε έφηβος καθώς μεγαλώνει θα συναναστραφεί με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η γνώση και ο σεβασμός για εκείνους με διαφορετικά κοινωνικά πρότυπα και έθιμα, θα κάνει αυτές τις συναντήσεις πιο ανταποδοτικές επιτρέποντάς του να αναπτύξει σχέσεις και να συνεργαστεί καλύτερα με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα.

Η κοινωνιολογία αυξάνει την ευαισθητοποίηση σε σημαντικά θέματα όπως η εθνικότητα, τα επίπεδα οικονομικής και κοινωνικής θέσης, η προκατάληψη του φύλου και βοηθά τους μαθητές να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν συναναστρέφονται με μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων. Ενθαρρύνει επίσης την κριτική σκέψη και βελτιώνει την ικανότητα των μαθητών να συλλέγουν, να διαβάζουν και να αναλύουν στατιστικές πληροφορίες.

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας εστιάζει στις διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ζωής και στο πώς η ηθική ποικίλλει σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ομάδες και κοινωνίες, τις πολιτιστικές τάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Οι μαθητές θα μάθουν επίσης για τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές της κοινωνιολογίας σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και θα αποκομίσουν μια σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν ως άτομα και ως ομάδες σε καθημερινή βάση.

Αυτές οι γνώσεις επιτρέπουν στους μαθητές να μπορούν να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν την καθημερινή τους ζωή, τους πολιτισμικούς κανόνες και τη σχέση τους με την οικογένεια και τους φίλους τους με την αντίστοιχη άλλων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Συνειδητοποιούν ότι ενώ μοιάζουν πολύ είναι ταυτόχρονα πολύ διαφορετικοί. Ως αποτέλεσμα, η κοινωνιολογία θα ωφελήσει κάθε μαθητή μελλοντικά να ζει και να εργάζεται καλύτερα σε έναν κόσμο με πολιτισμική ποικιλομορφία, διαθέτοντας σεβασμό και περισσότερη ενσυναίσθηση. Βοηθά τους νέους να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να ακούν τις απόψεις των άλλων για την κοινωνία στο σύνολό της.