Σχολικά Iδιαίτερα μαθήματα λατινικών: συμβουλές για καλύτερη επίδοση

Iδιαίτερα μαθήματα λατινικών: συμβουλές για καλύτερη επίδοση

Ένα κοινό πρόβλημα των μαθητών με τα λατινικά που διδάσκονται στο σχολείο είναι ότι μετά από κάποια χρόνια έχουν ξεχάσει εντελώς αυτά που έμαθαν. Όλες αυτές οι ατελείωτες ώρες μελέτης πάνε χαμένες! Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διδασκαλία των λατινικών στο Λύκειο, διότι διδάσκονται κυρίως με τρόπο που πρέπει να θυμάστε τα πάντα από μνήμης απαγγέλλοντας κάθε λέξη με την πρώτη λατινική πτώση και μαθαίνοντας τις πτώσεις (ονομαστική (nominativus), γενική (genetivus), δοτική (dativus), αιτιατική (accusativus), κλητική (vocativus) και αφαιρετική (ablativus)), χωρίς να κατανοείτε τον σκοπό για τον οποίο μαθαίνετε Λατινικά. Κάθε γνώση που αποκτιέται με τη γνωστή μέθοδο της "παπαγαλίας" είναι αντιπαραγωγική και δεν σας επιτρέπει να μάθετε ποτέ πώς να μεταφράσετε ένα κείμενο.

Οι μαθητές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα Λατινικά γιατί το μάθημα έχει περιορισμένη χρήση, περιορισμένους πόρους, μικρή ζήτηση και το πιο σημαντικό δεν τα μιλάει σχεδόν κανείς! Ένα από τα βασικά μέρη της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας είναι η ομιλία. Μπορεί να έχετε πολλές γνώσεις για μια συγκεκριμένη γλώσσα, αλλά όλη η εμπειρία μοιάζει μάταιη αν δεν εξασκηθείτε στην ομιλία.

Iδιαίτερα μαθήματα λατινικών: συμβουλές για καλύτερη επίδοση

Τα ιδιαίτερα μαθήματα λατινικών θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την ευρύτερη εικόνα της γλώσσας και να μην εστιάσετε μόνο στο βασικό λεξιλόγιο και την δύσκολη γραμματική της. Για εξάσκηση εκτός μαθήματος ξεκινήστε με ένα μικρό στοιχειώδες Ελληνολατινικό λεξικό για να μπορείτε πιο εύκολα να μάθετε τις πιο χρησιμοποιούμενες λέξεις-φράσεις που συναντώνται σε κλασικά λογοτεχνικά κείμενα. Το μυστικό είναι να επιλέξετε ενδιαφέροντα κείμενα που σας αρέσουν. Εξοικειωθείτε με αυτά: διαβάστε μερικές λέξεις κάθε μέρα και προσπαθήστε να τα κατανοήσετε και όχι να τα αποστηθίσετε. Τα λατινικά αποτελούν πλούσια πηγή σοφών ρητών και κειμένων ενώ η γνώση της λατινικής γλώσσας έχει αναμφισβήτητη μορφωτική αξία που ο μαθητής θα αναγνωρίσει μετέπειτα στη ζωή του. 

Η λατινική θεωρείται η ιερή γλώσσα, και υπάρχουν επίσης πολλά ιερά βιβλία γραμμένα στα λατινικά. Υπήρξε μάλιστα περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα λατινικά για διεθνή επικοινωνία όπως εμείς σήμερα τα αγγλικά. Ωστόσο, τα Λατινικά δεν είναι τόσο ότι έχουν "πεθάνει" όσο ότι έχουν αλλάξει σε διαφορετικές γλώσσες.

Τα δύο τρίτα των αγγλικών λέξεων προέρχονται από τα λατινικά. Έτσι, όσοι έχουν καλή γνώση των Λατινικών μπορούν εύκολα να βελτιώσουν το επίπεδο του αγγλικού λεξιλογίου. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις δημοφιλείς και κοινές γλώσσες είναι επηρεασμένες από τα Λατινικά. Εάν κάποιος γνωρίζει Λατινικά, τότε η εκμάθηση άλλων γλωσσών όπως γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κ.λπ., γίνεται ευκολότερη!