Σχολικά Γιατί τα μαθηματικά είναι τόσο σπουδαία για την ανθρωπότητα

Γιατί τα μαθηματικά είναι τόσο σπουδαία για την ανθρωπότητα

Γιατί τα μαθηματικά και ο θαυμαστός τους κόσμος δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσουν;

Από τις απαρχές του κόσμου έως σήμερα, ελάχιστοι παράγοντες έχουν υπάρξει τόσο καθοριστικοί για την εξέλιξη του είδους και της κοινωνίας μας όσο τα μαθηματικά. Οι νόμοι του σύμπαντος διέπονται από περίπλοκους μαθηματικούς τύπους και κανόνες, ενώ και οι πιο απλές καθημερινές μας δραστηριότητες βασίζονται στην απλούστερη αριθμητική. Ακόμα και η ίδια η προσέγγιση της αισθητικής τελειότητας στη φύση και στα αντικείμενα γύρω μας, προσδιορίζεται από τον περιβόητο χρυσό αριθμό φ (γνωστό και ως ακολουθία fibonacci).

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο ευρύτερα διαδεδομένες παγκόσμιες γλώσσες είναι η μουσική και τα μαθηματικά -και μοιράζονται πολλά περισσότερα κοινά από όσα διαφαίνονται με μια πρώτη ματιά.

Η εξέλιξη των υπολογιστών και η μετάβαση μας στην εποχή της πληροφορίας είναι ένα οικοδόμημα βασισμένο στα μαθηματικά, όπως και ολόκληρη η πρόοδος μας ανά τους αιώνες οφείλει τα πάντα στους μαθηματικούς που αφιέρωσαν τις ζωές τους για να μας δώσουν τις βάσεις ώστε να απολαμβάνουμε τις ευκολίες της σύγχρονης, άνετης διαβίωσης.

Δεν υπάρχει φυσική επιστήμη που να μην εξαρτάται η ύπαρξή της και η εξέλιξη της από αριθμούς, πράξεις και σύμβολα.

Όπως δεν μπορούμε να φανταστούμε τον κόσμο χωρίς τις ανακαλύψεις της φωτιάς, του τροχού και της πυξίδας, η απουσία των μαθηματικών θα ήταν καταλυτική με ζοφερές συνέπειες στην εξέλιξη του είδους μας.

Πολλοί και σημαντικοί οι άνθρωποι που διέπρεψαν στα μαθηματικά με τις θεωρίες και τις ανακαλύψεις τους, από τον Πυθαγόρα και τον Ευκλείδη έως τον Alan Turing και τον Leonhard Euler υπήρξαν αμέτρητοι ακόμα που μαγεύτηκαν από τη δύναμη και τις δυνατότητες των αριθμών και αφιέρωσαν κυριολεκτικά τη ζωή τους προσπαθώντας είτε να ανακαλύψουν είτε να αποδείξουν φόρμουλες, τύπους και εξισώσεις με θεωρητικές και πρακτικές εφαρμογές στον κόσμο μας.

Μπορεί να υποθέτουμε ότι λόγω της απόλυτης φύσης τους (π.χ. 1+1=2 ) θα ήταν ένα ευκόλως κατανοητό μάθημα, αλλά χρειάζονται όχι μόνο την απαραίτητη δόση μεταδοτικότητας αλλά και ιδιαίτερους χειρισμούς και επιδεξιότητα για να γίνουν ελκυστικά και απτά κατά την επαφή μας μαζί τους από τα πρώτα μαθητικά χρονιά.

Ένας μαθηματικός μπορεί να μας κάνει να αγαπήσουμε ή να μισήσουμε τα μαθηματικά και αυτό να επηρεάσει ολόκληρη την πορεία μας. Βρείτε τον ιδανικό για εσάς καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, online στο instateacher.gr!