Σχολικά Πώς να βελτιώσετε το βαθμό σας στην έκθεση

Πώς να βελτιώσετε το βαθμό σας στην έκθεση

Η έκθεση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σχολικά μαθήματα και για πολλούς μαθητές ένα από τα δυσκολότερα. Η επιδέξια χρήση του γραπτού λόγου ως μέσο για να εκφράσουν και να στοιχειοθετήσουν τις απόψεις τους δεν είναι εύκολη υπόθεση για τα παιδιά ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες/τεχνικές που κάθε μαθητής οφείλει να γνωρίζει πριν ξεκινήσει να αναπτύσσει το θέμα της έκθεσης που έχει μπροστά του. Έαν χρειάζεστε βοήθεια στην έκθεση βρείτε τον κατάλληλο καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης στο instateacher.gr

7 τεχνικές για καλύτερη έκθεση

1. Σκεφτείτε προσεκτικά το θέμα και προσπαθήστε να καταλήξετε στις ιδέες πάνω στις οποίες θα βασιστεί η ανάπτυξη του κειμένου. Η "πηγή" του υλικού μας για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιες έγκυρες αναφορές χωρίς να αναπαράγουμε μόνο πληροφορίες, και κοινές απόψεις.

2. Φτιάχνουμε ένα πρόχειρο διάγραμμα της δομής του κειμένου, στο οποίο περιγράφουμε επιγραμματικά τις κύριες ιδέες προς ανάπτυξη χωρίζοντας το στα τρία βασικά μέρη της έκθεσης -πρόλογος, κύριο μέρος, επίλογος-.

3. Όταν εκφράζουμε μια ιδέα φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη σωστή αναλογία άποψης και στοιχείων. Εάν δεν γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα προσπαθούμε να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του θέματος που να στηρίζουν τα επιχειρήματά μας.

Φτιάχνουμε ένα πρόχειρο διάγραμμα της δομής του κειμένου, στο οποίο περιγράφουμε επιγραμματικά τις κύριες ιδέες προς ανάπτυξη χωρίζοντας το στα τρία βασικά μέρη της έκθεσης.

4. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στη γραμματική και τη σύνταξη του λόγου χωρίς όμως να χάσουμε πολύτιμο χρόνο από το βασικό νόημα της έκθεσης.

5. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μεστό το λόγο μας. Οι εντυπωσιακές λέξεις και εκφράσεις δεν πρέπει να στερούν την ουσία και τη σαφήνεια του επιχειρήματός μας.

6. Παρουσιάζουμε τις απόψεις μας με λογική σειρά που οδηγεί κλιμακωτά στον επίλογο της έκθεσης προσπαθώντας να μεταβαίνουμε ομαλά από τη μία στην άλλη ώστε το κείμενο να παρουσιάζει συνοχή και ενδιαφέρουσα ροή. 

7. Δίνουμε βάση στον επίλογο επισφραγίζοντας το κείμενο μας με ένα "δυνατό" φινάλε που θα αφήσει καλή εντύπωση. Καλό είναι να σκεφτούμε εξ αρχής με ποιο τρόπο θα θέλαμε να "κλείσουμε" την έκθεση και να μην το αφήσουμε για την τελευταία στιγμή.