Σχολικά Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: 4 συμβουλές για να γράφετε καλύτερες εκθέσεις

Ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης: 4 συμβουλές για να γράφετε καλύτερες εκθέσεις

Το μάθημα της έκθεσης αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους πιο ικανούς στον γραπτό λόγο μαθητές. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να γράψετε μια καλή έκθεση είναι επειδή εστιάζετε κυρίως στο πώς να πάρετε καλό βαθμό, ή στην εύνοια του καθηγητή και όχι στο να γράψετε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον που εσείς θεωρείτε πιο συναρπαστικό. 

Μία καλή έκθεση σίγουρα οφείλει να ακολουθεί κάποιους κανόνες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερείται δημιουργικότητας, ελευθερίας και άποψης. Τα ιδιαίτερα μαθήματα έκθεσης θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και να μάθετε να επιχειρηματολογείτε σωστά. 

Ακολουθούν 4 συμβουλές για να γράφετε καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις:

1. Πριν ξεκινήσετε να γράφετε αναρωτηθείτε, «Τι θεωρώ ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα;». Αντισταθείτε στο να γράψετε αυτό που νομίζετε ότι θέλει να διαβάσει ο καθηγητής σας. Αντίθετα, εστιάστε στο τι θα άρεσε σε εσάς να γράψετε. Αυτή η τεχνική θα "ξυπνήσει" τη δημιουργικότητά σας βοηθώντας σας να γράψετε μια πιο ενδιαφέρουσα έκθεση.

2. Γράψτε πρώτα το κύριο θέμα, δεύτερο τον πρόλογο και τέλος τον επίλογο. Ο πρόλογος είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι επειδή προσπαθείτε να συνοψίσετε ολόκληρη την έκθεσή σας και ταυτόχρονα να κάνετε μια δυνατή εισαγωγή. Αντίθετα, γράφοντας τον πρόλογο αφού τελειώσετε με το κυρίως θέμα θα σας είναι ευκολότερο να καταλάβετε σε ποια σημεία πρέπει να εστιάσετε.

3. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω λέξεις και φράσεις.

-Στις εκθέσεις καλύτερα να παραλείψετε το δεύτερο πρόσωπο.

-Τα κλισέ.

-Τη λέξη "μερικοί".

-Τα ρήματα ήταν, είμαι.

Όλοι σχεδόν οι καθηγητές θα σας πουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το «εγώ» όμως συχνά φράσεις όπως «πιστεύω» και «κατά τη γνώμη μου», ειδικά στον πρόλογο, δεν είναι λάθος να χρησιμοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο. 

4. Χρησιμοποιήστε θεματικές προτάσεις και μεταβάσεις. Κάθε παράγραφος της έκθεσης πρέπει να ξεκινά με μια θεματική πρόταση. Η θεματική πρόταση εισάγει την κύρια έννοια ή ιδέα μιας παραγράφου. Παρόμοια με τις θεματικές προτάσεις, οι προτάσεις μετάβασης κάνουν το γραπτό σας λόγο να ρέει ομαλά μέσα σε μια παράγραφο. Οι ομαλές μεταβάσεις καθιστούν το γραπτό σας πιο σαφές και πιο ευανάγνωστο.