Σχολικά Είναι απαραίτητα τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας;

Είναι απαραίτητα τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας;

Το μάθημα της ιστορίας παραδοσιακά αποτελεί ζήτημα απομνημόνευσης. Οι μαθητές κατακλύζονται από ημερομηνίες και γεγονότα και προσπαθούν να θυμούνται μια μακρά λίστα συμβάντων η οποία ολοένα και μακραίνει. Η καλή αποστήθιση και μνήμη ισούται με καλούς βαθμούς.

Επομένως, είναι απαραίτητα τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας; 

Με τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας οι μαθητές προσεγγίζουν το μάθημα με έναν πολύ πιο ωφέλιμο τρόπο. Ναι μεν η απομνημόνευση μεμονωμένων γεγονότων είναι σημαντική αλλά δευτερεύουσα σε σχέση με τη μεγαλύτερη εικόνα και τα ευρύτερα νοήματα του μαθήματος. Αναδεικνύοντας τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και δείχνοντας πώς η ιστορία επηρεάζει το σήμερα, οι καθηγητές ιστορίας προχωρούν πέρα από ​​αυτά ​​για να κάνουν το μάθημα όσο το δυνατόν πιο συναρπαστικό.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα εκτός από το να ενισχύσουν τις επιδόσεις ενός παιδιού και την αυτοπεποίθησή του στο σχολείο μπορούν να τονώσουν το ενδιαφέρον για ένα θέμα, καθώς οι μαθητές συνήθως έχουν καλύτερη σχέση με τον δάσκαλο του σπιτιού τους, παρά με εκείνον του σχολείου. Στην περίπτωση που ένας μαθητής δυσκολεύεται να αποστηθίσει, ο καθηγητής θα βρει τον κατάλληλο τρόπο να διδάξει ώστε να "μείνει" το μάθημα στη μνήμη του και θα καταφέρει να κάνει ακόμα και το πιο βαρετό και δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Στόχος είναι κάθε μαθητής να επιθυμεί τη γνώση και τη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας.

Η ιστορία είναι ένα δυναμικό μάθημα– καταγράφει τις ζωές σημαντικών ανθρώπων, γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο και την πορεία της εξέλιξης των πολιτισμών. Ο μαθητής μέσα από τα ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας μαθαίνει να σκέφτεται αναλύοντας τα σημεία αναφοράς του παρελθόντος -τις αιτίες και τις συνέπειές τους- και σταδιακά αναπτύσσει κριτική σκέψη.

Η αγάπη για την ιστορία και η πυροδότηση της περιέργειας επιταχύνει εντυπωσιακά την καμπύλη μάθησης. Ταυτόχρονα οι μαθητές μαθαίνουν πώς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι όταν διαβάζουν. Ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως η ιστορία, η διατήρηση μεγάλων διαστημάτων συγκέντρωσης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση αλλά με τους σωστούς καθηγητές κάθε μαθητής θα οικοδομήσει μια ισχυρή βάση θετικών συνηθειών μελέτης, χρήσιμη για κάθε μάθημα.