Πανεπιστημιακά Πανεπιστημιακά μαθήματα: οι δυσκολίες των πρωτοετών φοιτητών

Πανεπιστημιακά μαθήματα: οι δυσκολίες των πρωτοετών φοιτητών

Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 20% των πρωτοετών φοιτητών στην Ελλάδα καταφέρνει να ολοκληρώσει τουλάχιστον 10 από τα 14 πανεπιστημιακά μαθήματα του πρώτου έτους. Το υπόλοιπο 80% περνάει μόλις 2 με 3 μαθήματα. Δείτε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό και πως οι φοιτητές μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του πρώτου έτους.

Έναν από τους σημαντικότερους λόγους αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές δεν καταφέρνουν να περάσουν με την πρώτη στη σχολή που επιθυμούν. Έτσι είτε συμβιβάζονται με τη δεύτερη ή τρίτη επιλογή τους είτε αποφασίζουν να φοιτήσουν για την εμπειρία και να ξαναδώσουν πανελλήνιες την επόμενη χρονιά. Αυτό συντελεί στο να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τα μαθήματα.

Οι περισσότεροι μαθητές δεν καταφέρνουν να περάσουν με την πρώτη στη σχολή που επιθυμούν επομένως δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τα πανεπιστημιακά μαθήματα.

Αρκετοί καθηγητές έχουν επισημάνει επανειλημμένα την αδυναμία του συστήματος των ελληνικών πανεπιστημίων σε 2 βασικούς τομείς. Την απεριόριστη δυνατότητα εξέτασης όλων των μαθημάτων και φυσικά τη δυνατότητα της μεταφοράς τους έως το τελευταίο έτος φοίτησης. Οι φοιτητές έχοντας ήδη περάσει 2 δύσκολες χρονιές προετοιμασίας στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και το συχνά αφόρητο στρες των πανελληνίων είναι λογικό να ολισθήσουν στη χαλαρότητα που προσφέρει το πανεπιστήμιο δεδομένου ότι ταυτόχρονα ξεκινούν να χαίρονται τις ελευθερίες της -πολυπόθητης για την ηλικία τους- ενήλικης ζωής.

Σε σχέση με τα πανεπιστήμια και τις σχολές του εξωτερικού, οι φοιτητές στην Ελλάδα ιδιαίτερα στις θετικές επιστήμες θα πρέπει να παρακολουθούν περισσότερα μαθήματα την εβδομάδα και αν στις ώρες παρακολούθησης προσθέσουμε και τις ώρες μελέτης ή εργασιών που απαιτούνται, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών. Στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού τα μαθήματα είναι πολύ λιγότερα και ο τρόπος διδασκαλίας προωθεί περισσότερο την έρευνα και τις ομαδικές εργασίες κάνοντας τα μαθήματα πολύ πιο ενδιαφέροντα για τους φοιτητές.

Η καλή αρχή στο πανεπιστήμιο ή στη σχολή συχνά κρίνει ολόκληρη την πορεία της φοίτησης. Οι δυσκολίες σε κάποια μαθήματα είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες και συχνά προκύπτει η ανάγκη για ιδιαίτερα στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Στο instateacher οι φοιτητές μπορούν να βρουν εύκολα και γρήγορα έμπειρους καθηγητές για ιδιαίτερα ή online μαθήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα, τις ανάγκες και το budget τους.